Doi studenti chinezi din Oregon au inselat compania Apple de sute de mii de dolari prin inlocuirea iPhone-urilor contrafacute si se confrunta acum cu acuzatii penale in instanta federala, asa cum a raportat The Oregonian.

Autoritatile afirma ca cei doi studenti chinezi au elaborat o schema complexa prin utilizarea dispozitivelor contrafacute si exploatand politica de returnare a Apple.

 

Incepand cu anul 2017, cei doi barbati au introdus mii de iPhone-uri contrafacute in SUA din China si apoi le-au trimis pentru a fi inlocuite de Apple, pretinzand ca nu se aprind. In multe cazuri, Apple a inlocuit bunurile contrafacute cu iPhone-uri reale, care au costat compania o suma estimata de 895.800 de dolari.

 

Yangyang Zhou, care tocmai si-a terminat diploma de licenta la Universitatea de Stat din Oregon, a fost responsabil pentru obtinerea transporturilor contrafacute in SUA si pentru trimiterea iPhone-urilor reale inapoi in China.

 

Complicele sau Quan Jiang, care a studiat ingineria la Linn Benton Community College, trimitea telefoanele contrafacute catre Apple fie online, fie in persoana pentru a solicita inlocuiri.

 

Dupa ce iPhone-urile reale au fost expediate in China pentru a fi vandute, un asociat trimitea banii mamei lui Jiang, care a depus fondurile intr-un cont pe care Jiang l-a folosit in SUA, explica plangerea.

 

 

Potrivit plangerilor federale, atat Jiang, cat si Zhou sustin ca nu stiau ca telefoanele originale erau contrafacute. Ambii au ramas in libertate, dar Jiang, care a fost acuzat in 2018, este monitorizat GPS. Zhou este acuzat ca exporta ilegal marfuri, in timp ce Jiang este acuzat de traficul ilicit de marfuri contrafacute si de fraudarea prin transfer bancar.

 

Un agent de securitate interna a explicat in plangerile conform carora schema a functionat in primul rand pentru ca angajatii Apple Store nu au putut verifica autenticitatea dispozitivelor, deoarece nu puteau fi alimentate.

Dar procesul de inlocuire a telefonului Apple a fost declansat intre timp, deoarece barbatii au afirmat ca au fost acoperite de garantia produsului. Aparent, Apple nu a cerut dovada achizitionarii pentru a inlocui telefoanele.

 

Jiang a pretins ca a trimis 3.069 de cereri de garantie, iar Apple a acordat ca rezultat 1.493 de iPhone-uri de inlocuire. La valoarea estimata de 600 USD pe telefon, Apple a pierdut aproape 900.000 de dolari din aceasta schema. In iunie si iulie 2017, Apple a trimis avertizari de incetare , notificandu-l pe Jiang ca Apple stie ca importa iPhone-uri false. Jiang nu a raspuns la solicitari.

 

Cei doi studenti chinezi nu sunt singuri in incercarea de a profita de companiile mari de tehnologie.

 

Anul trecut, un cetatean chinez care traia in New Jersey pe o viza de student s-a declarat vinovat ca a vandut iPhone-uri false si iPad-uri catre clienti, obtinand un profit de  1,1 milioane dolari din vanzari.

 

Si tocmai luna trecuta, un lituanian a fost gasit vinovat de inselaciune impotriva Google si Facebook de 100 de milioane de dolari, trimitand facturi false prin e-mail si prezentandu-se ca o companie hardware din Taiwan.