Aproape o jumatate de milion de dolari au fost transferati din contul pentru plata salariilor al orasului  Tallahassee , ca urmare a unui atac cibernetic provenit din afara SUA.

 

Hackerii incearca in fiecare zi sa sparga securitatea orasului, spun oficialii, dar operatiunea de miercuri a insumat aproximativ 498.000 de dolari.

 

Toti angajatii au fost platiti, a declarat purtatorul de cuvant al orasului, Alison Faris, si oficialii lucreaza pentru a determina originea hack-ului.

 

“Indicatia timpurie este ca a fost initiata din afara SUA”, a spus Faris intr-un e-mail.

 

Furnizorul care gazduieste serviciile de salarizare ale orasului, a fost hacked si, ca urmare, salariile au fost redirectionate. Angajatii din intregul oras au fost afectati.

 

Orasul colaboreaza cu banca sa pentru a recupera banii si a recuperat deja 25% din fondurile lipsa. De asemenea, este in legatura cu compania de asigurari si cu organele de drept pentru urmarirea penala.

 

Oficialii au aflat de incalcarea securitatii atunci cand banca orasului i-a contactat si angajatii au vazut ca nu au fost platiti. Aceasta este pentru a doua oara intr-o luna cand securitatea online a orasului a fost compromisa.

 

Luna trecuta, un link Dropbox a fost trimis din contul de e-mail al administratorului orasului Reese Goad. E-mailul de phishing, care provenea din exterior, continea un virus. Nu este clar cat de multi oameni au primit e-mailul, dar se pare ca nu exista daune, au spus oficialii.

 

Faris a spus ca cele doua atacuri nu par a fi legate, insa specialistii IT spun ca incercarile de phishing pot aduna adesea parole si alte date care dau hackerilor sanse de a penetra sistemul.

 

“In mod normal, modul in care obtin acces este prin e-mail”, a declarat Blake Dowling, presedintele companiei de asistenta tehnica si de securitate digitala Aegis Business Technologies.

 

Chiar si pentru profesionistii IT, atacurile cibernetice pot fi dificil de recunoscut, a spus Dowling. Amprenta lor poate fi la fel de mica ca un browser de internet lent sau o intarziere momentana intr-un document.

 

Retelele securizate pot deveni cu usurinta prada. Odata ce se intampla o incalcare, a spus Dowling, ransomware-ul poate inregistra tot ce se intampla in sistem si colecteaza date pana cand este folosit intr-un atac precum cel din orasul Tallahassee saptamana aceasta.

 

Hack-ul din Tallahassee este ultimul atac asupra tintelor guvernamentale din zona.

 

Protocoalele de securitate din sistemul Thomas County School din Thomasville au contracarat luna trecuta un atac asupra sistemului de salarizare, in care hackerii au incercat sa fure 2 milioane de dolari. Guvernul orasului Atlanta a fost afectat de hackeri care au cerut sa plateasca suma de 51.000 de dolari in Bitcoin, pe care a refuzat sa o plateasca.

 

In 2017, site-ul lui Leon County a cazut prada hackerilor care au schimbat pagina de pornire intr-o fotografie a liderului nord-coreean Kim Jong-un si a unui discurs din 1964 despre Ronald Reagan. Nu s-au compromis date importante in atacul grupului asociat cu ISIS.