Brazilia a amendat Facebook 1,65 milioane USD pentru partajarea necorespunzatoare a datelor utilizatorilor intr-un caz legat de scandalul global Cambridge Analytica.

 

Facebook s-a angajat intr-o „practica abuziva”, permitand ca datele de la 443.000 de utilizatori din Brazilia sa fie disponibile in mod nejustificat pentru dezvoltatorii aplicatiei „This is your digital life”, potrivit Ministerului Justitiei.

 

Aceasta aplicatie – un sondaj psihologic – a colectat date personale de la milioane de utilizatori Facebook din intreaga lume, care au fost apoi transferate la consultanta britanica Cambridge Analytica si folosite fara consimtamant in campanii politice, cum ar fi cea care a dat Brexit-ului o victorie in Marea Britanie si lui Donald Trump o victorie la alegerile prezidentiale din 2016 din SUA.

 

Autoritatile braziliene au inceput cercetarile dupa ce au primit raporturi ca utilizatorii din tara ar fi putut fi, de asemenea, victime ale abuzului de date.

 

Facebook a estimat in 2018 ca datele de la 87 de milioane de utilizatori au fost partajate cu Cambridge Analytica.

 

Luni, insa, a declarat ca nu exista “dovezi ca datele despre utilizatorii din Brazilia au fost transferate la Cambridge Analytica” si ca se uita la optiunile sale legale in acest caz.

 

“Am modificat platforma noastra si am restrictionat informatiile accesibile dezvoltatorilor de aplicatii”, a spus un purtator de cuvant al Facebook.

 

Ministerul Justitiei din Brazilia sustine ca Facebook nu si-a informat in mod adecvat utilizatorii „despre consecintele setarilor de confidentialitate implicite”, in special in ceea ce priveste datele prietenilor. Facebook are 10 zile pentru a contesta decizia si o luna pentru plata amenzii, potrivit guvernului brazilian.

 

In iulie, autoritatile de reglementare din SUA au impus asupra Facebook o amenda record de 5 miliarde USD pentru ca nu a protejat datele personale ale utilizatorilor sai.

 

Marea Britanie si Italia fac de asemenea partre din tarile care au amendat Facebook in legatura cu scandalul Cambridge Analytica.