In cativa ani, Rusia va avea capacitatea de a-si deconecta Internetul de la restul lumii, potrivit legii Runet semnate miercuri de presedintele Vladimir Putin.

 

Legea suverana “Runet”, introdusa in decembrie, nu este populara. Un sondaj realizat acum cateva zile a constatat ca doar 23% dintre rusi sustin acest lucru.

 

Cu toate acestea va intra in vigoare in noiembrie, iar operatorii de telecomunicatii vor fi obligati sa respecte termenii de la inceputul anului 2021.

 

Scopul declarat al legii este acela de a mentine stabilitatea internetului rusesc si a serviciilor care ruleaza asupra acestuia, in cazul in care agresorii straini incearca sa-i desfiinteze securitatea. Aceasta actiune este ceva care nu a fost luata in mod deliberat impotriva oricarei tari si ramane foarte putin probabila.

 

In acest scop, Rusia va trebui sa-si construiasca propriul sistem de nume de domeniu (DNS), iar furnizorii de servicii de internet vor trebui sa instaleze echipament special – furnizat si platit de stat, la un cost raportat de 20,8 miliarde de ruble (320 milioane dolari).

 

Acest echipament permite autoritatii de comunicatii Roskomnadzor sa directioneze traficul numai prin punctele de schimb rusesti, in momentele in care Runet este vazuta ca fiind amenintata.

 

Aceasta abordare centralizata va oferi, de asemenea, lui Roskomnadzor o modalitate mai usoara de a bloca continutul nedorit, decat sa oblige ISP-urile sa se conformeze listei sale neregulate. Intr-adevar, potrivit unui raport al agentiei de stiri TASS, ISP-urile care utilizeaza echipamentul lui Roskomnadzor nu vor mai fi obligati sa blocheze continutul interzis, deoarece sarcina va fi inaintata autoritatii de reglementare.

 

Din nou, insa, ideea este ca Roskomnadzor va prelua aceasta sarcina numai atunci cand Runet este amenintat. ISP-urile vor putea, de asemenea, sa solicite evitarea directionarii anumitor traficuri prin hardware-ul lui Roskomnadzor. Un cabinet de ministri va determina aparent in ce cazuri acest lucru ar fi acceptabil.

 

In ceea ce priveste activistii in materie de libertati civile, aspectele legate de cenzura ale acestei actiuni de centralizare sunt obiectivul real aici, in loc sa contracareze amenintarea imaginara a unei forte externe care doreste sa intrerupa internetul rusesc.

 

La urma urmei, abilitatile actuale de blocare ale lui Roskomnadzor sunt impiedicate de capacitatea serviciilor de a evita respectarea legilor stricte online ale Rusiei prin utilizarea unor servere externe – a se vedea disponibilitatea continua a Telegramului in tara, in ciuda faptului ca a fost interzisa sau refuzul furnizorilor de retele private virtuale (VPN) de a filtra listele negre ale lui Roskomnadzor.

 

Cu toate acestea, guvernul rus a negat ca doreste sa ingradeasca libertatea internetului prin miscarea Runet, iar Kremlinul insista ca legea sa fie “proiectata pentru a asigura viabilitatea internetului pe fondul potentialilor pasi agresivi in spatiul cibernetic impotriva tarii noastre”. Aceasta negare a venit in martie, ca raspuns la protestele miilor de oameni care s-au adunat la Moscova impotriva proiectului de lege.

 

Un raport emis luna trecuta de RIPE NCC, registrul regional european de internet, a declarat ca doar trei procente din traficul IPv4 rusesc sunt directionate in afara tarii. Cu toate acestea, o treime din traficul IPv6 pare sa fie redirectionat prin intermediul punctelor de schimb externe.