Pe masura ce autoritatile reusesc sa inchida una cate una pietele Dark Web, traficantii de droguri migreaza catre Telegram si WhatsApp, conform unui nou raport al Independent.

Citand descoperirile unui faimos cercetator al Dark Web-ului, raportul sustine ca traficantii de droguri isi promoveaza canalele de Telegram ilegale cu ajutorul graffiti-urilor plasate in diverse locuri publice.

In plus, acestia folosesc roboti de chat pentru a comunica cu potentialii clienti, o tactica ce imbunatateste eficienta si transfera raspunderea. Cercetatorul a facut aceste descoperiri dupa ce s-a infiltrat pe numeroase astfel de canale Telegram.

Pe Dark Web exista mai multi politisti decat infractori

Migrarea infractorilor de pe Dark Web pe aplicatiile de chat criptate vine odata cu multiplele inchideri care au fost mediatizate in ultimii ani. Pe langa desfiintarea Silk Road, cunoscuta piata neagra online, in 2013, autoritatile au inchis site-uri similare, precum Alphabay si Hansa Market, in vara anului 2017.

Desi tranzactiile pe Dark Web au scazut cu 60 de procente dupa desfiintarea Alphabay si Hansa, o analiza a pietelor negre digitale intocmita in 2018 de catre Chainalysis a dezvaluit ca aceste activitati s-au dublat, cu peste 600 de milioane de dolari in Bitcoin fiind folositi in scopuri ilegale.

Studiul Chainalysis a descoperit ca inchiderile site-urilor de pe Dark Web au redirectionat infractorii catre o piata neagra ruseasca, numita Hydra. Pana in acest moment, Pe Hydra au fost tranzactionati peste 780 de milioane de dolari in Bitcoin.

Oamenii cu cunostinte legate de lumea infractiunilor digitale sunt sceptici cand vine vorba de sustenanta Dark Web-ului. Potrivit unui om de afaceri rus, Pavel Vrublesky, care a fost condamnat pentru activitati criminale digitale:

“Exista mai multi politisti decat infractori pe Dark Web.”

Modelul descentralizat al criminalitatii se bazeaza pe aplicatii precum Telegram

Pe langa Telegram, Chainalysis a identificat si alte aplicatii pe care infractorii se bazeaza pentru a-si desfasura activitatea, precum WhatsApp.

“Cand este condusa prin aceste aplicatii, activitatea tranzactiilor este descentralizata. Riscul ca autoritatile sa inchida intreaga retea este mic, mult mai mic decat in cazul unui site.”

Libertatile civile si aplicatiile de mesagerie criptate

Cresterea volumului de activitati ilegale in cadrul aplicatiilor de mesagerie criptate au starnit o dezbatere legata de dreptul autoritatilor de a decripta aceste mesaje.

In Australia, parlamentarii au trecut o lege controversata in decembrie, care permite autoritatilor sa ceara acces la comunicatiile criptate, insa sustinatorii confidentialitatii si-au aratat ingrijorarea in privinta abordarii Australiei.

Un executiv in securitatea digitala din Washington, DC, a declarat sub protectia anonimatului:

“Procesul juridic de aprobare a mandatelor va ramane singurul mecanism de a proteja informatiile private. Am vazut apetitul urias al entitatilor guvernamentale pentru colectarea de date. Criptarea este o bariera care apara drepturile civile in domeniul online. Decriptarea elimina cu totul ideea de confidentialitate, si reprezinta o incercare clara de a folosi tehnologia drept mod de a evita constitutia.”

In concluziile, aceste activitati criminale care migreaza catre aplicatiile criptate reprezinta pretul ce trebuie platit pentru apararea drepturilor civile in sectorul digital.

Preluat de pe CCN