Potrivit noilor cercetari Wall Street Journal, peste 15% de proiecte cripto care strang fonduri prin oferta initiala de monede (ICO) genereaza motive de ingrijorare. Investigatia, care a analizat documentatia a 3300 criptomonezi si ICO-uri lansate in 2017 si 2018, a constatat ca 513 dintre acestea au comis plagiat, au prezentat gresit identitatea fondatorilor, sau au promis returnari nerealiste.

 

Un numar semnificativ de proiecte cripto de tip ICO sunt inselatoare

 

Wall Street Journal a examinat documentatia a tuturor celor 3300 de proiecte cripto listate pe ICOBench.com, Tokendata.io si ICORating.com. Pentru a identifica plagiatul, reporterii au comparat propozitiile din toate rapoartele, si au identificat peste 10.000 de propozitii care au aparut de mai multe ori. Documentatia a fost, de asemenea, analizata pentru a identifica ofertele in care nu au fost oferite detalii despre membri echipei sau in care au fost folosite imagini false cu membri echipei. Lipsa datelor, sau detaliile false despre echipa, fondator sau sponsor, au reprezentat intotdeauna indicii pentru proiecte cripto ilicite, si ar trebui sa fie unele dintre primele detalii pe care un investitor le examineaza.

Pentru a gasi ofertele nerealiste, reporterii au cautat in documentatie termenii de marketing cheie precum “rentabilitatea mare”, si apoi au analizat intreg cuprinsul pentru a decide daca oferta este prea buna sa fie adevarata.

 

Din cele 513 proiecte dubioase, peste 30 sunt deja investigate de autoritatile de reglementare, iar peste jumatate din site-urile web ale proiectelor nu sunt disponibile. Toate cele 250 de site-uri indisponibile au fost verificate manual.

 

Reporterii au incercat sa ia legatura cu persoanele de contact de la toate cele 513 proiecte ce prezentau motive de ingrijorare. Foarte putini au putut fi contactati, dar si mai putini au ales sa raspunda la intrebari.

 

Rezultatele nu sunt surprinzatoare

 

Rezultatele Wall Street Journal nu sunt deloc surprinzatoare, avand in vedere alte rapoarte recente de pe piata ICO, reglementarea intensa, si cresterea masurilor luate impotriva ofertelor nerealiste. Este bine de retinut ca multe ICO-uri au esuat, multe companii au profitat de un nou model de finantare pentru a lansa proiecte mai putin credibile, si multe alte proiecte au fost considerate inselatoare.

 

Forrester Research a constatat recent ca majoritatea ICO-urilor s-au straduit sa produca proiecte viabile sau sa se pregateasca in mod adecvat pentru o piata de criptare de tip bear.

 

Autoritarile de reglementare pentru bursa (SEC) au anuntat din ce in ce mai multe de restrictii asupra ICO-urilor. In mai, autoritatile de reglementare americane si canadiene au lansat operatiunea „Cripto Sweep”, dupa ce au concluzionat ca nivelul de frauda este foarte ridicat.

 

Recent, SEC a solicitat sprijinul international pentru continuarea aplicarii reglementarilor sale, deoarece multi sponsori ICO se afla in afara SUA, dar ofera oportunitati de investitii in tara. Natura globala a criptomonedelor cauzeaza probleme similare si in alte regiuni. Alte masuri recente includ sanctiuni aspre pentru „celebritatile” care au promovat ICO-uri false, amenzi mari si alte actiuni de executare.

 

Ce schimbari vom vedea in anul 2019?

Acestea fiind spuse, exista numeroase proiecte foarte reale care au fost finantate printr-un mecanism ICO credibil, spre exemplu SIRIN Labs Finney si Brave Browser.

 

Presedintele SEC, Jay Clayton, a primit in ultimele saptamani critici in legatura cu abordarea sa severa, pe motiv ca restrictioneaza inovatia. Exista sperante ca in 2019 se va gasi un echilibru, ca proiectele credibile vor continua sa inoveze, si ca proiectele frauduloase vor fi descurajete prin intermediul investigatiilor tot mai dese.

 

Datorita atentiei sporite din partea autoritatilor de reglementare, companiile start-up se indeparteaza de ICO si incerca sa obtina finantare prin intermediul unor metode mai traditionale de finantare privata si de capital de risc. Alte companii s-au orientat spre o metoda noua – oferta de jetoane de securitate (STO).