Robonomics network este o infrastructura de retea ambitioasa, bazata pe platforma Ethereum si creata in scopul integrarii “sistemelor cibernetice” in “orase inteligente si in industria 4.0”.
Industria 4.0 este un subiect pe care l-am discutat pentru prima oara in mai 2018, cand am cercetat un jeton denumit “Productivist”, care vizeaza furnizarea de solutii bazate pe blockchain pentru sectorul de productie. Conceptele cheie de 4.0 comune in toate sectoarele sunt: automatizarea, interoperabilitatea, AI si IoT (cum pot imbunatati eficienta si reduce costurile).

Acest proiect incorporeaza sisteme autonome cyber-physical (sau CPS) cu rolul de a inlocui operatorii umani si, intr-o anumita masura, factorii de decizie. In conformitate cu documentatia, echipa spera sa:

“Extinda capacitatile companiei Ethereum prin crearea unei piete pentru CPS; descriind sistemul de operare al Robonomics ca fiind o interfata CPS compatibila cu sistemul de operare al robotului”

Un “CPS”, potrivit unei pagini de pe site-ul guvernului SUA sustinut de National Science Foundation, integreaza “calculul si controlul retelelor in obiecte fizice si infrastructura”. Exemplele includ autoturismele si sistemele de monitorizare medicala.

Potrivit Cisco, un oras inteligent “colecteaza si analizeaza datele primite de la senzorii IoT si camerele video. In esenta, ei “simt” mediul astfel incat operatorul orasului sa poata decide cum si cand sa ia masuri si utilizeaza tehnologia digitala pentru a conecta, proteja si imbunatati viata cetatenilor. Senzorii IoT, camerele video, retelele de socializare si alte intrari reprezinta un sistem nervos “.

 

Trecut, prezent si viitor

Primul produs al companiei a fost lansat in primul trimestru din 2018 si se numeste “Lighthouse” (AKA prima lansare de software pentru furnizori). Al doilea “Observerer” a fost lansat in trimestrul urmator, si marcheaza momentul cand echipa a inceput sa se concentreze pe analiza “indicatorilor de performanta a retelei” pentru a masurarea progresul si performantei.

 

In perioada dintre trimestul 1 si trimestrul 2 din 2019, echipa Robonomics Network intentioneaza sa inceapa etapa “economiei cibernetice”. In cele din urma, intre al treilea trimestru al anului 2019 si cel de-al doilea trimestru al anului 2020, Robonomics Network va intra in etapa “Lights-Out”. Acest lucru se refera probabil la faptul ca este de asteptat ca reteaua sa ajunga la o automatizare completa si in acest stadiu: necesita o interventie mai redusa a omului, doar supravegherea sau o micro-gestionare

 

In plus, puteti sa verificati blogul echipei Medium pentru a afla informatii despre activitatea si progresul proiectului. De exemplu: in iunie 2018, reteaua Robonomics a inceput sa functioneze in reteaua principala Ethereum, iar orice titular ETH poate deveni un investitor.

 

La inceputul lunii septembrie 2018, “liderul vizionar Airalab” si “arhitectul economiei robotice” Serghei Lonshakov a publicat un articol intitulat Robonomics 2018: Let’s Sum Up. In acest articol, descrie o calatorie profesionala de lucru intr-un loc off-site in care a fost ridicat un “oras de corturi” si anume in Zhigulevskaya Valley Technopark din Rusia, in cadrul caruia a fost tinut un “curs de inginerie accidentala” timp de patru zile.

 

Rezultatele acestei calatorii a fost consolidarea planurile pentru o varietate de sarcini esentiale in dezvoltarea protocolului Robonomics Network.

 

Cum functioneaza

Echipa retelei Robonomics descrie eforturile lor de combinare a “partilor economice si tehnice ale comunicarii dintre oameni si masini intr-o singura tranzactie”, care va fi realizata prin utilizarea unei “piete descentralizate” si depasirea dilemelor de centralizare existente cu care se confrunta IO si industria robotica.

 

Prin descentralizarea stocarii datelor si a controalelor asupra variabilelor, cum ar fi aparatele interoperabile intr-o “casa inteligenta” (gaze, alarme, iluminat etc.), riscul ca probleme legate de server privind intreruperea acestor procese par sa se fi atenuat, (de exemplu, timpul de intrerupere cauzat de mentenanta, utilizatori neautorizati si atacuri directionate).

 

Cele mai recente si proeminente lansari de produse includ cea de-a treia lansare beta Robonomics Network communication stack. Ca toate componentele platformei, aceasta versiune beta este open-source, cu un cod sursa disponibil pentru vizualizare si descarcare de pe GitHub. Una dintre caracteristicile citate in lansare este “noul motor de raspundere pentru asistenta paralela si executarea sandboxing”.

 

Produsele suplimentare listate in prezent pe site includ “Robonomics JS”: un limbaj pentru dezvoltatorii Ethereum JS care doresc sa creeze DApps pentru “orase inteligente” si “centre de invatare” pentru “roboticieni” dornici sa isi dezvolte experienta in domeniul implementarii tehnologiei p2p atunci cand se creeaza sisteme multi-agent.

 

In noiembrie 2018, membrul echipei Robonomics Platform, Serghei Lonshakov, a publicat un post pe Mediu intitulat Robonomics Benchmark, November 2018, care a rezumat o serie de rezultate oferite de testele efectuate pana atunci. Rezultatele testelor au fost in medie 60 mesaje pe secunda (utilizand IPFS Pubsub), in timp ce un alt test s-a axat pe comunicarea intre doi roboti compatibili cu ROS folosind protocolul eponim.

 

Echipa

Platforma Robonomics este un proiect al echipei Airalab, o comunitate de dezvoltare open source infiinta in 2015. Site-ul Airalab nu enumera nici un membru al echipei ca manager, ci mai degraba un personal ce opereaza pe departamente diferite (desi anumiti membri au si titlul de “junior”).

 

Acest lucru este contrazis de profilul de Medium al companiei, unde scriitorul Sergey Lonshakov isi asuma titlul de “Airalab Visionary Leader / Robot Economics Architect”. Din acest motiv, putem presupune ca, in mod similar, preia si un rol de conducere pentru proiect.

Potrivit profilului LinkedIn al lui Lonshakov, el este un “Arhitect al platformei Robonomics” si “Developer Blockchain” la Airalab. El a lucrat cu compania si in cercetare si dezvoltarea blockchain cu robotica incepand cu anul 2015, dupa absolvirea Universitatii Tehnologii Informationale, Mecanica si Optica (ITMO) din St Petersburg, Rusia.

 

ITMO apare in majoritatea profilurile de LinkedIn a membriilor echipei ca loc de studiu si munca. Asta se aplica si lui Aleksandr Kapitonov, un promotor al Societatii Academice de Robotica Economica din cadrul Airalab, care preda la universitatea ITMO inca din 2015, incepand ca profesor asistent si avansand pana la functia de profesor asociat in septembrie 2018. El mentioneaza rolul sau in crearea si gestionarea mai multor tehnologii descentralizate.

 

Comitetul Robonomics Network

Comitetul consultativ al Robonomics Network este format in acest moment din doar trei membri si anume:
• Alexey Bobstov: Profesor si doctor in stiinte tehnice. El este specializat in analiza sistemului, controlul si prelucrarea informatiei
• Max Gutbrod: foarte experimentat in fuziuni si achizitii, finantare si restructurare; si-a asumat in trecut rolul de partener de conducere la sucursala din Moscova a Baker & McKenzie CIS, Limited.
• Babak Kia: Profesor adjunct la Universitatea din Boston

Jeton

Economia retelei Robonomics utilizeaza un jeton propriu si eponim, numit “XRT”. Acesta va fi construit pe blockchain-ul Ethereum, la fel ca toate contractele inteligente, in mare parte datorita faptului ca va permite sa adaugati detalii tehnice. In plus ofera posibilitatea de a trece de intermediarii dintre consumator si robot.

 

Mai 2017 a vazut finalizarea primei runde de investitii ICO pentru companie, atingand un total de 5000 ETH (in valoare de 810.000 de dolari), iar echipa intentioneaza sa lanseze o vanzare publicitara simbolica la un moment neanuntat. Limita acestui eveniment va fi de 10.000 ETH si va avea loc sub forma unei licitatii de tip “Crowdfunding”.

 

Ultima actualizare disponibila pe site a fost postata la data de 21 noiembrie 2018. In aceasta s-a precizat ca in prezent echipa “asteapta opinia juridica a Autoritatii pentru Piata Financiara (FMA)”.

 

Verdict

Prezentare online excelenta, transparenta si cod open source. Include o documentatie concisa de 26 pagini.

 

Riscuri

• Industria 4.0 se coreleaza adesea cu globalismul comercial, iar activitatea pe pietele internationale aduce raspundere exponentiala in ceea ce priveste legile privind datele personale (cum ar fi GDPR in Europa) -1
• Exista sanse de concurenta sporita din partea mai multor corporatii internationale care lucreaza cu blockchain -2
Potential de crestere
• Echipa prezinta un nivel ridicat de intelegere in ceea ce priveste teoria si aspectele practice in domeniile blockhain si robotica +2
• Avand o experienta educationala si o baza geografica similara, o mare parte din experienta de baza a echipei este similara +1
• Rusia are o reputatie puternica in ceea ce priveste blockchain (persoane ca Vitalik Buterin), multe proiecte de succes provenind din aceasta zona +2
• Transparenta: o multime de actualizari pe site-ul web si blog-urile personale ale membrilor echipei, precum si codul fiind complet open source +3
• Experienta membrilor echipei ce reiese din paginilor lor de LinkedIn, GitHub si Google Scholar +1
• In timp ce nu este cel mai bine cunoscut grup de consilieri, cei care sprijina reteaua Robonomics au realizari considerabile +1

 

Concluzie

Merita sa-i urmati si daca sunteti orientat spre partea tehnica: verificati codul!
7/10
Detalii privind investitiile

Jeton: XRT
Platforma: Ethereum
Presale: Nu a fost inca anuntat
Tinta: 10,000 ETH
Documentatie: https://robonomics.network/robonomics_white_paper_en.pdf
Website: Robonomics