Testarea pentru noul coronavirus continua sa ramana o problema, desi nu este la fel de rau cum a fost in primele luni ale pandemiei. Ratele de testare au crescut semnificativ, dar sunt necesare si mai multe teste pentru a gasi cel mai periculos tip de pacient COVID-19: distribuitorul asimptomatic.

 

Unii politicieni – in special Trump – considera ca principalul motiv al aparitiei virusului este cresterea testarilor. Dar este evident ca este ridicol. Fara o raspandire sustinuta a comunitatii, procentul rezultatelor pozitive ar fi foarte mic pe masura ce volumul testelor creste.

 

De parca toate acestea nu ar fi suficiente, rapoartele recente au aratat ca unele laboratoare sunt deja coplesite si ca rezultatele pot dura pana la o saptamana. Este prea mult. Cercetatorii din Australia au dezvoltat un nou test de sange care poate oferi un diagnostic pozitiv sau negativ COVID-19 in 20 de minute. Testul poate fi folosit si intr-o varietate de situatii.

 

Poate detecta persoane care au fost doar infectate, precum si persoane care au invins deja COVID-19. In mod crucial, poate fi utilizat si in vaccinul coronavirus si in alte studii de medicamente pentru a determina daca medicamentele functioneaza sau nu.

 

Testul de sange este descris drept „o prima cercetare mondiala” de catre Universitatea Monash, care a condus studiul. Dupa cum probabil banuiti, faptul ca acesta implica sange inseamna ca ne uitam la un test de anticorpi, ceea ce inseamna ca testul are unele deficiente. De exemplu, nu va detecta o infectie activa cu coronavirus pana cand anticorpii vor incepe sa circule in fluxul sanguin, care poate dura cateva zile. De asemenea, s-ar putea sa nu functioneze la pacientii care au au fost infectacti cu coronavirus in urma cu cateva luni, deoarece cercetarile recente spun ca anticorpii pot incepe sa dispara la doua-trei luni dupa recuperare.

 

Dar un test rapid de anticorpi poate oferi un raspuns in doar 20 de minute, astfel incat poate fi utilizat pentru a acumula testarea anticorpilor in comunitati care se confrunta cu cresteri de cazuri. Acesta ar putea fi, de asemenea, realizat pentru a ajuta la urmarirea contactelor si distribuirea vaccinurilor.

 

Oamenii de stiinta australieni au creat un test de aglutinare, un test care determina prezenta si cantitatea unei substante in sange. In acest caz, este vorba despre anticorpi. Cercetatorii spun ca instalarea simpla a laboratorului ar permite medicilor sa testeze pana la 200 de probe de sange pe ora, iar spitalele care detin masini de diagnostic de inalta calitate ar putea testa pana la 700 de probe de sange pe ora.

 

Oamenii de stiinta au amestecat reactivele globulelor rosii (RRBC) cu peptide scurte din bucati din proteina spike a coronavirusului si cu ser sau plasma care contine anticorpi. Daca pacientul ar fi dezvoltat anticorpi, acestia s-ar lega de fragmentele virusului, iar agregarea globulelor rosii ar fi vizibila pentru ochiul liber. In raspunsurile negative, nu ar fi observata o astfel de reactie chimica.

 

„Am descoperit ca prin producerea de bioconjugate de anti-D-IgG si peptide din proteina spike SARS-CoV-2 si imobilizarea acestora la RRBCs, a fost observata aglutinarea selectiva in carduri de gel in plasma colectata de la pacientii infectati recent cu SARS-CoV- 2 in comparatie cu plasmele sanatoase si controalele negative ”, a spus directorul BioPRIA, profesorul Gil Garnier. „Important, reactiile de control negative care implica fie probe negative SARS-CoV-2, fie RRBC-uri si probe pozitive SARS-CoV-2 fara bioconjugat, nu au evidentiat niciun comportament de aglutinare.”

 

Acesta este un detaliu crucial despre test, avand in vedere ca lumea se confrunta cu o problema importanta de testare a anticorpilor coronavirusului. Lipsa certificarii pentru astfel de produse duce la o abundenta de teste de anticorpi, dar mai multe teste au dat rezultate false.

 

Videoclipul de mai jos arata echipa care a lucrat la noua tehnologie de testare, in timp ce studiul complet care detaliaza noul test de anticorpi este disponibil in acest link.