Peste 100 de oameni de stiinta proeminenti, inclusiv 15 laureati Nobel, solicita voluntari sanatosi sa fie expusi la coronavirus pentru a vedea daca vaccinurile impotriva Covid-19 functioneaza.

 

Oamenii de stiinta au semnat miercuri o scrisoare deschisa catre Dr. Francis Collins, seful Institutelor Nationale de Sanatate (NIH) din SUA, solicitand teste umane despre care spun ca ar putea „accelera mult” dezvoltarea unui Covid- 19 vaccin.

 

Studiile vad voluntarii sanatosi expusi in mod deliberat la un virus, dupa ce li s-a administrat un vaccin, pentru a testa daca vaccinul functioneaza pentru a preveni infectia.

 

Astfel de procese nu sunt lipsite de controverse, dar organizatia „1 Day Sooner” si alti experti proeminenti insista asupra avantajului ca procesele de provocare cu urmarire rapida depasesc riscurile si solicita guvernului Statelor Unite sa le autorizeze.

 

„Daca studiile pot accelera in mod sigur si eficient procesul de dezvoltare a vaccinului, atunci exista o prezumtie formidabila in favoarea utilizarii lor, care ar necesita o justificare etica foarte convingatoare”, specifica scrisoarea publicata de 1 Day Sooner, o organizatie care pledeaza pentru teste umane.

 

Oamenii de stiinta care au semnat scrisoarea, inclusiv directorul programului de vaccin Covid-19 de la Universitatea din Oxford, au declarat ca „studiile umane pot oferi informatii mult mai rapid decat studiile conventionale de eficacitate, care dureaza luni intregi”.

 

„In astfel de studii, voluntarii primesc candidatul la vaccin sau un control. In loc sa reia viata ca de obicei si sa astepte „prinderea” unui virus, voluntarii sunt expusi in mod deliberat la agentul patogen in conditii controlate. Dincolo de a fi mai rapid decat testele conventionale, este mai probabil ca un test de provocare sa se incheie cu rezultate interpretabile, de ex. in cazul in care prezenta virusului in jurul site-ului de studiu incepe sa se estompeze in timp ”, au adaugat ei.

 

Semnatarii scrisorii provin dintr-o serie de discipline, inclusiv epidemiologie, medicina, economie si filozofie. Acestia sustin ca „pandemia Covid-19 trebuie combatuta urgent pe multe fronturi, dar este greu de imaginat recuperari economice si sociale solide in absenta unui vaccin. Scriem pentru a sublinia importanta vasta a studiilor provocarii umane ca metoda de a ajuta la dezvoltarea vaccinurilor.”

 

Scrisoarea noteaza ca parlamentarii americani sustin deja aceasta miscare. In aprilie, 35 de membri ai Camerei Reprezentantilor au cerut autoritatilor de reglementare din SUA sa ia in considerare posibilitatea de a permite voluntarilor sa fie infectati cu coronavirus pentru a accelera testarea vaccinurilor.

 

Peste o suta de candidati la vaccin sunt deja in curs de dezvoltare in intreaga lume si exista 23 de vaccinuri candidate in etapa de evaluare clinica, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

 

Se pare ca exista o acceptare prudenta ca studiile provocatoare ar putea juca un rol in urmarirea rapida a dezvoltarii unui vaccin contra coronavirusului. La randul sau, directorul NIH, Dr. Francis Collins, a declarat ca testele umane sunt “pe masa pentru discutii – nu pe masa pentru a incepe sa proiectam un plan.”

 

Scrisoarea a fost, de asemenea, semnata de peste 2.000 de voluntari provocatori organizati de 1 Day Sooner. Stabilind principiile pentru un proces „eficient” de tesstare umana, expertii au spus ca „protectiile cruciale trebuie extinse pentru a proteja sanatatea si autonomia drepturilor voluntarilor.”

 

Ghidul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) spune ca studiile umane sunt etice atunci cand indeplinesc anumite criterii. Protectiile care ar trebui sa fie in vigoare, au spus expertii, inclusiv faptul ca participantii la proces sunt relativ tineri si au o sanatate buna si beneficiaza de ingrijiri medicale de cea mai inalta calitate, cu monitorizare frecventa.

 

OMS observa ca este esential ca testele umane sa fie „efectuate intr-un cadru etic in care se acorda consimtamant cu adevarat informat” si ca ar trebui sa fie intreprinse cu „previziune abundenta, prudenta si supraveghere”. OMS trebuie sa fie luate in considerare atat riscurile si beneficiile individuale potentiale, cat si potentialele beneficii si riscuri sociale, precum eliberarea in mediu a unui agent patogen care altfel nu ar putea fi prezent.

 

Expertii au declarat ca revizuirea etica si stiintifica a oricaror incercari provocatoare trebuie sa fie de cea mai inalta calitate si, in sfarsit, dar cel mai important, „autonomia voluntarilor este extrem de ingrijoratoare … Aceasta inseamna ca procesul de consimtamant informat trebuie sa fie robust.”