Din nou vesti proaste legate de pandemie. O noua tulpina de Covid-19 care se raspandeste rapid in Anglia pare sa fie mult mai infectioasa decat cea originala. Vestea buna este ca cei infectati nu prezinta simptome mai grave.


Dezvoltatorii de vaccinuri sunt constienti ca mutatii pot aparea constant, mai ales in cazul unui nou virus. Vaccinul anti-gripal, de exemplu, include mai multe variatiuni si este de asemenea gandit sa opreasca si altele noi care ar putea aparea ulterior.


Melissa Nolan, experta in boli infectioase si profesoara la Universitatea din Carolina de Sud, a mentionat ca dezvoltatorii de vaccinuri se asteptau ca virusul sa dezvolte mutatii si au inclus mai multe predictii ale acestor mutatii.


“Aceste schimbari in structura virusului erau de asteptat”, a declarat Nolan pentru USA TODAY. “Deocamdata nu a fost schimbari genetice majore care sa prezinte motive de ingrijorare”.


Este de asemenea raportat ca o noua mutatie a virusului Covid-19 circula in anumite partie ale Chinei. Noua tulpina, care nu a fost inca detectata in SUA, pune semne de intrebare pe masura ce vaccinurile dezvoltate de Pfizer si Moderna au inceput sa fie distribuite in toata lumea. Presendintele ales Joe Biden este programa sa fie vaccinat in cursul zilei de astazi.


SUA este cea mai afectata natiune din lume, numarul cazurilor noi zilnice depasind 200.000, iar numarul deceselor zilnice depaseste pragul de 2.000.
Matt Hancock, secretarul Ministerului Sanatatii din Marea Britanie a declarat ca infectia a scapat de sub control in sudul Angliei.


Boris Johnson a mentionat ca noua tulpina este cu 70% mai transmisibila decat cea originala si a impus noi restrictii pe intreg teritoriul Angliei. Peste 16 milioane de cetateni sunt obligati sa stea in casa in Londra si partea de sud-est a Angliei, socializarea fiind restrictionata pe tot teritoriul tarii, mai putin in ziua de Craciun.


Organizatia Mondiala a Sanatatii a mentionat ca noua tulipina a fost detectata in Anglia in septembrie si au fost cazuri raportate inclusiv in Australia.


Guvernele europene nu isi asuma riscuri, Italia interzicand zborurile care vin din Anglia. Belgia, Germania, Austria si Olanda au interzis de asemenea zborurile din Anglia, Belgia oprind si rutele trenurilor care comunica cu Anglia.


Ramane de vazut cum se vor dezvolta lucrurile in aceasta pandemie, pana atunci trebuie mentinute masurile de siguranta, purtatul de masca , spalatul mainilor si distantarea sociala.