Comisia pentru valori mobiliare si schimb a Statelor Unite (SEC) a respins o propunere de listare a unui fond de tranzactionare valutara (ETF) Bitcoin (BTC) emisa de Bitwise.

 

Intr-un anunt din 9 octombrie, Comisia a declarat ca inregistrarea ETF de la Bitwise Asset Management si NYSE Arca nu indeplinea cerintele necesare.

 

Concret, autoritatile de reglementare au declarat ca solicitantii nu indeplinesc cerintele necesare privind posibila manipulare a pietei si activitati ilicite. SEC a scris:

“Mai degraba, Comisia respinge aceasta modificare a regulilor propuse, deoarece, dupa cum s-a discutat mai jos, NYSE Arcahas nu si-a indeplinit sarcina in temeiul Legii schimbului si a Regulilor de practica ale Comisiei, totusi demonstreaza ca propunerea sa este in concordanta cu cerintele sectiunii6 (b) din Legea schimbului ) si, in special, cerinta ca regulile unui schimb national de valori mobiliare sa fie proiectate pentru a preveni actele si practicile frauduloase si manipulatoare. ”

 

Decizia de astazi de catre SEC pare sa zboare in fata recentelor comentarii ale lui Matt Hougan, director general si sef de cercetare global la Bitwise, care pe CNBC pe 7 octombrie a spus: „Suntem mai aproape decat am fost pana acum obtinerea unui ETF Bitcoin . ”

 

Hougan a fost optimist cu privire la sansele firmei de a aproba pentru un ETF Bitcoin detinut fizic. El a remarcat cresterea semnificativa care a decurs in spatiul cripto in ultimii ani, afirmand:

„In urma cu doi ani, pe piata Bitcoin nu existau custode reglementate, asigurate. Astazi, … exista nume mari precum Fidelity si CoinBase cu sute de milioane de dolari de asigurare de la firme precum Lloyd’s of London.”

 

Respingerea propunerii Bitwise urmareste o serie de intarzieri si cereri de comentarii din partea SEC. In luna august, autoritatea de reglementare a amanat decizia cu privire la propunere – impreuna cu alte doua aplicatii ETF crypto – pana la 13 octombrie.

 

Bitwise a depus initial cererea de modificare a regulilor la legile privind valorile mobiliare din SUA in ianuarie.