Yandex, compania ruseasca din spatele motorului de cautare cu acelasi nume, lanseaza pe piata primul sau smartphone. Smartphone-ul (cu un nume destul de neinspirat) Yandex.Phone ruleaza Android, este proiectat in jurul propriilor aplicatii si include un launcher personalizat.

De asemnea, telefonul vine si cu propriul asistent virtual numit Alice, in locul asistentului Google. Disponibil pe Android, iOS si Windows, Alice poate ajuta utilizatorii cu informatii despre harti, vreme, muzica, calendar si apeluri vocale.

Sub capac, smartphone-ul prezinta caracteristici de functionare de top, in comparatie cu celelalte smartphone-uri mid-range:

• Eran: 5.65-inch FullHD+ LCD
• Procesor: Qualcomm Snapdragon 630
• Camera spate: 16-megapixeli + 5-megapixeli
• Camera frontala: 5-megapixeli
• RAM: 4GB
• Spatiu de stocare: 64GB
• Baterie: 3,050 mAh
• Software: Android Oreo 8.1

Compania s-a laudat cu integrarea profunda a serviciilor pe dispozitiv, precum si capacitatile sale de invatare:

„Telefonul nostru ofera utilizatorilor rusi o integrare de neegalat cu ecosistemul nostru si o experienta mobila personalizata cu ajutorul aplicatiilor si serviciilor Yandex. Pe masura ce telefonul este utilizat, Yandex Phone va colecta si utiliza informatii despre obiceiurile proprietarului sau si va oferi notificari in functie de aceste date. Yandex Maps ofera utilizatorilor actualizari rapide din trafic, in timp ce Yandex Weather ofera prognoze hiperlocale.”

Acesta este al doilea produs hardware al companiei Yandex dupa ce acestia au lansat in luna mai un difuzor ce foloseste Alice AI. Compania este un rival de lunga durata al companiei Google pe piata din Rusia. In 2016 compania a castigat un proces antimonopol impotriva Google, eliberand producatorii de telefoane rusesti de obligativitatea de a include aplicatiilor companiei Mountain View – cum ar fi Search si Maps – pe dispozitivele Android.

Telefonul costa 17990 de ruble (270 USD) si va fi disponibil in magazinele din Moscova, precum si prin intermediul providerilor de telefonie mobila si a magazinelor online incepand cu 7 decembrie.