Desi Google Drive nu permite criptarea individiuala a Documentelor Google, exista moduri in care ne putem proteja siguranta si confidentialitatea, iar in acest articol vom incerca sa va prezentam cum putem sa ne ascundem documentele de ochii curiosi.
Daca dorim sa tinem departe de curiosi fisierele noastre, criptarea este cam cea mai buna solutie, mai ales daca vom salva acele fisiere online, pe cloud, unde bresele si alte probleme de siguranta ale bazelor de date le pot dezvalui lumii intregi.
Sunt mai multe moduri in care ne putem tine in siguranta documentele care vor fi urcate in cloud, si unul dintre ele este prin folosirea de parole. Din pacate Google, nu a oferit pana in prezent o solutie solida pentru protectia prin parola a Documentelor Google. Exista programe de la terti care promit integrarea solutiilor de siguranta prin folosirea parolelor, insa acest proces nu este garantat.
Exista, de asemenea si extensii in browser-r care promit acelasi lucru, insa nu recomandam lasarea fisierelor senzitive in mainile unor dezoltatori de extensii oarecare sau necunoscuti.
Desi Documentele Google, Slide-urile, si Foile de Calcul nu au o optiune de protectie individuala prin parola, acestea sunt protejate de serverele Google. Asa ca, daca nu au fost distribuite, alti utilizatori nu pot sa ne vada fisierele fara a avea numele de utilizator si parola noastra Google.
Pentru a va proteja documentele de straini, asigurati-va de faptul ca aveti un cont cat de poate de securizat: folositi o parola puternica, activati autentificarea prin doi factori, si, pentru cele mai bune rezultate, folositi o cheie de securitate hardware, precum Titan sau YubiKey. Cu toate acestea bifate, este putin probabil ca cineva sa va sparga contul.
Daca sunteti preocupati de faptul ca cineva ar putea sa cotrobaie prin laptop-ul dvs. sau prin telefon, va trebui sa protejati aceste dispozitive prin folosirea unui cod PIN, daca nu ati facut-o deja, si sa criptati astfel continutul datelor stocate.
Se prea poate ca telefonul dvs sa fie deja criptat, insa pe laptop fiti atenti si activati BitLoker pe Windows sau FaileVault pe Mac, pentru a tine hotii de date la distanta.
Alta modalitate este criptarea datelor inainte de incarcare
Daca celelalte masuri de siguranta au fost indeplinite, sunteti in siguranta in ce priveste prietenii, familia, sau hotii de date, insa acest lucru nu va fereste daca exista probleme din parte Google.
Daca serverele Google sunt sparte, sau daca nu aveti incredere in faptul ca Google poate tine fisierele dvs departe de angajatii sai, va trebui sa aplicati un extra-strat de protectie a fisierelor prin criptare, insa asta va insemna renuntarea la posibilitatea editarii Documentelor Google online.
Cea mai sigura stocare cloud este cea pe care o controlati, sau macar cea in care controlati criptarea. Daca doriti stocarea unor fisiere sensibile pe Drive, le puteti cripta pe PC- ul dvs. si apoi le puteti uploada folosind optiunea Back&Sync de la Google.
Nu veti mai putea modifica fisierele online, insa le veti putea descarca pe alte computere, decripta, si modifica folosind un program agreat de dvs. Pentru cele cateva fisiere cu adevarat sensibile, consideram ca merita efortul
Criptarea documentelor cu ajutorul Word
Daca aveti instalat Microsoft Office pe computer, trebuie precizat ca acesta dispune de propriul sistem de criptare, foarte usor de folosit. Deschideti documentul in cauza, mergeti la meniul Fisier > Protejeaza Documentul > Cripteaza cu parola. Apoi, alegeti o parola si aigurati-va ca o retineti, pentru ca in caz contrar, fisierul in cauza va fi pierdut definitiv, apoi urcati fisierul pe Google Drive.
Google nu va putea citi fisierul, insa dvs. veti putea sa il descarcati pe orice PC care are Micrsoft Office instalat, si il puteti vizualiza, edita s.a.m.d. Din pacate, nu merg alte alternative la acesta, precum Libre Office, ci doar versiunea oficiala de la Microsoft – Ms Office.
Criptati documentele cu Boxcrypt
Daca aveti nevoie sa criptati documente care nu tin de Office, sau nu detineti o copie a Ms Office, Boxcryptor este o optiune mai versatila. Se aseamana mult cu Dropbox, Google Drive si alte servicii de stocare cloud, desi, in loc sa foloseasca propriul serviciu cloud, se agata de programele de sicronizare instalate pe PC-ul dvs. deja.
Astfel, puteti instala Boxcryptor, si sa activati Google Drive in setarile acestuia, si apoi sa accesati Boxcryptor din bara de Windows Explorer. Dati click-dreapta pe fisierul dorit, alegeti optiunea Boxcryptor > Cripteaza, si asteptati pana ce casuta se face verde. Apoi, veti vedea documentele in Google Drive, insa nu le veti putea accesa decat daca aveti instalat Boxcryptor si sunteti logati in acesta.
De mentionat ca programul este gratis pentru folosirea unui singur serviciu de cloud pe 2 PC-uri insa, daca veti dori sa folositi mai multe calculatoare sau mai multe solutii de cloud, va trebui sa achizitionati un pachet care va costa 48 de dolari pe an.
Criptarea cu Veracrypt
Daca doriti o solutie complet gratuita, ce poate fi folosita cu orice serviciu cloud si pe orice dispozitiv, Veracrypt este incredibil de puternic. Disponibil pe Windows, macOS, si Linux, acesta poate creea un container de date criptat, unde puteti depozita orice fisier doriti, pentru ca mai apoi sa il plasati oriunde doriti.
Nu este cel mai usor program de folosit pentru incepatori, insa va veti face treaba fara absolut nici un cost. Doar instalati programul, creati un nou container de date criptat in folderul dvs. Google Drive, si incarcati acel fisier in fereastra principala din programul Veracrypt.
Acolo, va aparea ca o partitie de hard disk extern, in care puteti sa trageti efectiv cu mouse-ul fisierele pe care le doriti si apoi sa descarcati containerul din veracrypt si sa il stocati in contul dvs. Google. Va fi, bininteles, nevoie dupa, sa aveti Veracrypt instalat pentru a accesa fisierele.
Din pacate, Google nu a adaugat inca optiunea de protectie prin parola simpla cloudului sau Google Docs, insa exista si alte solutii.
Preluat de pe PC Mag
[…] cripteaza toate unitatile de hard discuri, blocand datele pana cand victimele contacteaza hackerii si platesc […]
[…] de persoanele care isi permit un astfel de telefon.De asemenea, Aster P are inclusa tehnologia de criptare V Talk, care iti cripteaza apelurile si mesajele in timp […]