Prima editie din acest an a celui mai asteptat smartphone, Galaxy S10 este in sfarsit aici.

Vorbim despre a zecea generatie a seriei Samsung Galaxy S, si, pentru prima oara, este vorba de patru telefoane.

Seria cuprinde cele trei telefoane cu care ne-am obisnuit deja, Galaxy S10+, Galaxy S10 care are o camera de selfie in minus, dar si modelul mai mic, mai compact, si ceva mai lent, Galaxy S10e, care va fi disponibil si in culoarea galben canar. Cireasa de pe tort este reprezentata in acest an de modelul Galaxy S10 5G, care este mai mare decat S10+, si are in total sase camere.

 

In acest an, Samsung introduce o camera cu unghi ultra-wide, care va completa camera normala si pe cea telephoto. Acelasi modul cu trei camere este disponibil si pentru Galaxy S10, spre deosebire de generatia S9. Chiar si asa, S10 are in continuare cu o camera mai putin decat S10+, mai exact o camera de selfie.

 

Galaxy S10e nu are camera telephoto, si are o singura camera frontala. Modelul are in total trei camere, cu una mai putin decat S10, si cu doua mai putin decat S10+.

 

Galaxy S10 5G prezinta pe spate un modul in plus fata de S10+, avand in total 6 camere.

 

Cand vine vorba despre ecrane, S10 5G este cel mai mare, cu o diagonala de 6.7 inci, urmat de S10+ cu 6.4 inci, S10 cu 6.3 inci si S10e cu 6.1 inci. Toate cele 4 display-uri sunt Infinity-O, toate sunt Dynamic AMOLED, si toate pot reda HDR10. In cazul S10e, ecranul este plat, iar rezolutia este de 1080p. Toate celelalte telefoane au ecrane curbate, cu o rezolutie de 1440p.

 

 

Samsung Galaxy S10 si S10+

 

 

 

Specificatiile acestor doua telefoane sunt foarte asemanatoare, doar ca unul dintre ele este mai mare.

Samsung a inceput inca de acum cateva generatii sa elimine marginile telefoanelor, incercand sa obtina un display cat mai mare. Modelele din acest an au inregistrat un real progres in aceasta directie, dar, dupa cum stim cu totii, un telefon care este doar ecran vine cu probleme, si anume mentinerea componentelor cheie care ocupau de regula spatiul de pe laterale.

 

Cea mai importanta dintre aceste componente cheie este camera de selfie, asa ca Samsung a venit cu urmatoare idee: o gaura in display. Aici gasim si cea mai mare diferenta dintre cele doua telefoane, in timp ce ambele au o camera de selfie primara de 10 MP, S10+ vine si cu o camera mai mica, de 8MP.

 

Ecranele au o ratie de 19:9, o evolutie fara de 18:5:9 din generatia trecuta. Rezolutia ambelor telefoane este de 3040x1440px, cu o densitate de 500ppi.

 

Ca amprenta, S10+ se incadreaza in aproximativ acelasi tipar ca si S9+, diferentele sunt insesizabile, insa este cu 0.7 mm mai subtire, si are o greutate de 175 de grame, in loc de 185 g. Ceea ce ne uimeste este ca bateria are o capacitate mai mare, de 4100 mAh, fata de 3500 mAh, in ciuda grosimii reduse.

 

Galaxy S10 este, de asemenea, mai usor decat predecesorul sau, avand 157 de grame, dar si mai subtire cu 0.7mm. Amprenta acestuia este insa mai mare decat in cazul S9, fiind cu 2.2 mm mai inalt si cu 1.7 mm mai lat, lucru datorat display-ului mai mare, de 6.1 inci, fata de 5.8 inci.

 

Ecranele sunt acoperite de Gorilla Glass 6, la fel ca si partile din spate. Ca si culori, avem verde, alb, negru si albastru. Pe deasupra, exista si cateva variante cu spate ceramic, si anume editiile Performance, care vin in culorile alb si negru.

 

Indiferent de model si culoare, toata gama Galaxy este rezistenta la apa si la praf.

 

Insa nu toate lucrurile sunt roz in ceea ce priveste noile telefoane Galaxy. Desi au o viteza buna de incarcare wireless, si pot chiar sa incarce alte dispozitive, incarcarea prin cablu a ramas la nivelul S5.

 

Butoanele au ramas in acelasi loc, in drepta butonul de pornire, desi este putin mai sus, poate prea sus, si in stanga cele de volum si Bixby.

 

Samsung Galaxy S10e

 

 

 

Modelul low-end din gama S are acelasi procesor ca si S10 si S10+. Daca adaugam cei 128 de GB de memorie si cei 6 GB de RAM ai modelului de baza (exista si 8GB/256GB), avem un super telefon, care e, pe deasupra, si mini.

Galaxy S10e este intr-adevar un telefon mic. Acesta masoara 142.2×69.9×7.9 mm, avand o lungime cu 5.5 mm mai mica decat S9, si cu 3.4 mm decat Pixel 3. S10e este si un telefon usor, cantarind 150g, cu 13g mai putin decat S9.

Galaxy S10e are o rezolutie de 1080p si o densitate de 435ppi, spre deosebile de celelalte trei telefoane, care au 1440p. Telefonul este disponibil in acealeasi culori ca si fratii lui mai mari, insa, vine in plus si pe galben canar.

S10e nu vine cu camera telephoto, si nici cu sensorul de monitorizare al batailor inimii. Acesta are in total trei camere, doua pe spate, de 16MP, respectiv 12MP, si una pentru selfie in partea din fata.

 

Galaxy S10 5G

 

 

 

Am ajuns, in sfarsit, si la S10 5G, pe care l-am pastrat intentionat pentru final, intrucat va fi lansat mai tarziu decat celelalte modele, si nu va fi disponibil in la fel de multe locatii.

 

Acesta este cel mai mare telefon din gama S10, cu o diagonala de 6.7 inci. Masoara 162.6×77.1×7.9mm, cu 0.9 mm in lungime mai putin decat Note 9, dar tot cu atat mai mult in latime. Este surprinzator de subtire, iar ca si greutate, are 198 de grame. Am putea spune ca aceste cifre sunt rezonabile, tinand cond de dimensiunea display-ului si de bateria de 4500 de mAh.

 

Adevarata diferenta pe care o face S10 5G sta chiar in nume. Acesta este probabil motivul pentru care telefonul va fi lansat mai tarziu, din moment ce retelele 5G se gasesc mai greu decat unicornii in acest moment.

 

Drept sistem de operare, noua gama S10 utilizeaza ultima versiune de Android, si anume Android 9.0 OS, personalizat insa de Samsung.

 

Asa cum ne asteptam, gama S10 este aici sa se remarce. Display-urile au fost aduse la rang de arta, iar camerele au facut un pas mare inainte odata cu introducerea modurilor ultra-wide. Acestea sunt, desigur, doar primele impresii. Vom reveni pe parcurs cu detalii mai specifice.