Un val de caldura record in Siberia ar fi fost aproape imposibil fara schimbarile climatice cauzate de oameni, a descoperit un studiu.

 

In perioada ianuarie-iunie a acestui an, temperaturile regiunii ruse au fost cu peste 5C peste medie.

 

Temperaturile au depasit 38 de grade Celsius in orasul rus Verkhoyansk pe 20 iunie, cea mai ridicata temperatura inregistrata vreodata la nord de cercul arctic.

 

La ora actuala, Arctica se incalzeste de doua ori mai repede decat media globala.

 

O echipa internationala de oameni de stiinta in domeniul climatului, condusa de Met Office din Marea Britanie, a constatat ca temperaturi medii record ar trebui sa se intample mai putin de o data la 80.000 de ani fara schimbari climatice induse de oameni.

 

Acest lucru face ca un astfel de eveniment sa fie „aproape imposibil” daca lumea nu ar fi fost incalzita de emisiile de gaze cu efect de sera, concluzioneaza studiul.

 

Oamenii de stiinta au descris descoperirea drept „dovezi fara echivoc ale impactului schimbarilor climatice pe planeta”.

 

Este cel mai puternic rezultat al oricarui studiu de atribuire de pana acum, a spus profesorul Peter Stott de la Met Office.

 

Studiile de atribuire incearca sa rezolve rolul pe care il joaca schimbarile climatice provocate de oameni in evenimentele meteorologice majore.

 

Oamenii de stiinta utilizeaza simulari computerizate pentru a compara climatul asa cum este in prezent cu climatul, asa cum ar fi fost fara influenta umana sa vada cat de probabile ar fi fost diferite evenimente meteorologice.

 

Cercetatorii spun ca actuala caldura siberiana “a contribuit la cresterea temperaturii medii a lumii la a doua cea mai calda inregistrata pentru perioada ianuarie-mai”.

 

Schimbarea climatului arctic are o importanta imensa in Marea Britanie.

 

Patru dintre cele sase sisteme principale care determina vremea acestei tari sunt determinate de conditiile din zona arctica, a spus dr. Katharine Hendry de la Universitatea Bristol.

 

Ea a fost unul dintre autorii principali intr-o lucrare publicata luna trecuta care sugera ca o serie de evenimente meteorologice extreme ar putea fi legate de schimbarile din Arctica.

 

Asa-numita „Fiara din Est”, in iarna anului 2018, este una singura.

 

Aceasta a implicat aerul arctic cuprinzand tara, conducand la temperaturi sub 0C timp de cateva zile. Peste jumatate de metru de zapada a cazut in unele zone.

 

Se presupune ca furtuna a cauzat pagube de peste 1 miliard de lire sterline si a luat 10 vieti.

 

Lucrarea publicata luna trecuta mentioneaza, de asemenea, furtunile si inundatiile din februarie a acestui an si altele din 2015 ca alte exemple posibile de schimbari legate de Arctica.

 

“Legatura dintre vremea din Arctica si Marea Britanie se face prin fluxul de jet”, a spus prof. Stott, referindu-se la panglica de aer cu miscare rapida in sus in atmosfera.

 

Fluxul de jet ajuta la miscarea sistemelor meteorologice pe tot globul.

 

Dar uneori, creeaza modele de „blocare” care pot determina blocarea sistemelor meteorologice.

 

Primavara neobisnuit de insorita experimentata in Marea Britanie in acest an a fost cauzata de un model de blocare care a permis sistemelor de inalta presiune sa domine Marea Britanie luni intregi.

 

Valul de caldura din Siberia a fost cauzat de acelasi model, dar cu rezultate si mai dramatice.

 

Temperaturile extreme au dus la o cascada de dezastre naturale si umane care l-au determinat pe presedintele rus Vladimir Putin sa declare o stare de urgenta la inceputul lunii iunie.

 

O scurgere vasta de combustibil a fost cauzata de prabusirea unui rezervor care continea 20.000 de tone de motorina in apropierea orasului rus Norilsk la sfarsitul lunii mai.

 

Se estimeaza ca focurile salbatice arctice au dus la eliberarea a 56 megatone de CO2 in iunie.

 

In acelasi timp, permafrostul s-a topit pe scara larga si s-au raportat roiuri neobisnuit de mari de molii de matase sibiene care au deteriorat copaci, ceea ce le face mai susceptibile la foc.

 

Este binecunoscut faptul ca Arcticul se incalzeste cu o viteza dubla decat restul planetei.

 

Se estimeaza ca temperaturile arctice au crescut cu 2C incepand cu 1850, comparativ cu 1C la nivel global.

 

Ce impact va avea asupra vremii lumii este mai putin sigur.

 

“Analizand registrul geologic, nu credem ca am avut niveluri de CO2 la un nivel ridicat de aproximativ cinci milioane de ani”, a spus dr. Hendry. „Deci, nu stim cu adevarat la ce sa ne asteptam in viitor”.

 

„Suntem”, a spus ea, „pe un teritoriu necunoscut”.

 

Anul acesta, undele de caldura siberiene arata cat de extreme pot deveni conditiile.

 

Ceea ce ii ingrijoreaza pe multi oameni de stiinta este faptul ca aceasta noua era climatica in care intram inseamna ca multe locuri acum experimenteaza conditii meteorologice dincolo de orice ecosisteme locale – sau, intr-adevar, comunitati umane – au evoluat pentru a indura.