Aplicatia de dating LGBTQ Grindr a fost cumparata anul trecut de o companie chineza de jocuri video, numita Beijing Kunlun. Guvernul SUA considera aceasta afacere un risc pentru securitatea nationala, si preseaza Kunlun sa vanda, potrivit unui raport al Reuters.

Kunlun a achizitionat intreaga aplicatie Grindr in luna ianuarie a anului trecut, contra sumei de 152 de milioane de dolari, dupa ce cumparase deja actiuni in valoare de 93 de milioane de dolari in 2016. Niciuna dintre aceste tranzactii nu a fost aprobata de catre Comitetul de Investitii Straine (CFIUS), potrivit Reuters.

CFIUS a adus la cunostiinta companiei Kunlun ca achizitia Grindr genereaza un risc pentru securitatea nationala SUA, adauga raportul. CFIUS si Grindr au refuzat sa comenteze situatia.

Maniera specifica prin care se constituie acest risc nu a fost explicata in raport. Cu toate acestea, Grindr a avut anul trecut 3.8 milioane de utilizatori zilnici, din fiecare tara din lume, cu exceptia tarilor in care este interzis, si 27 de milioane de utilizatori in total. Datele acestori utilizatori pot fi extrem de tentante.

In urma vanzarii Grindr catre Kunlun anul trecut, aplicatia a lansat o declaratie oficiala, pentru a preveni neincrederea utilizatorii in noii proprietari. “Nimic nu s-a schimbat, vom continua sa va protejam datele personale”, a notat compania.

Aceasta miscare imita situatia Huawei, avand in spate aceleasi justificari privind securitatea nationala. Huawei este cunoscuta pentru telefoanele uimitoare, insa si drept un jucator principal in domeniul telecomunicatiilor.

SUA se teme ca daca Huawei ar construi infrastructura de retelistica din tara, ar putea introduce intentionat defecte de securitate de care sa se foloseasca la un moment dat guvernul chinez.