Desi Apex Legends continua sa fie un succes pentru Electronic Arts, compania de jocuri video, precum si intreaga industrie, inca au obstacole de depasit. EA a confirmat azi ca a disponibilizat 350 de oameni din departamentele de marketing, publicitate, si nu numai.

Kotaku a obtinut un e-mail trimis angajatilor de catre CEO-ul EA, Andrew Wilson, care spunea ca principalul scop al EA este sa imbunatateasca semnificativ calitatea jocurilor. Pentru a face acest lucru, compania si-a redus prezenta in Rusia si a inchis biroul din Japonia.

Din cei 9000 de angajati pe care EA ii are la nivel global, 350 inseamna 3.8%.

Iar EA nu este singura companie aflata in aceasta situatie. Activision Blizzard, cel mai mare rival al acesteia, a disponibilizat in februarie 800 de angajati, adica 8 procente din forta de munca.

“Viziunea noastra este sa devenim cea mai mare companie de jocuri din lume”, a scris Wilson in e-mailul mentionat anterior. “Daca e sa fim sinceri cu noi insine, inca nu am ajuns acolo. Mai avem de lucrat la jocuri, la relatia cu jucatorii, si la afacere in sine. In cadrul companiei, echipele iau deja masuri pentru a se asigura ca sunt create jocuri si servicii de calitate, si ca reusim sa abordam cat mai multe platforme cu continutul nostru, imbunatatind Frostbite, concentrandu-ne pe retea si pe cloud, si netezind drumul dintre noi si comunitatea de jucatori.”

EA a declarat pentru Kotaku:

“Compania noastra a facut azi pasi importanti catre depasirea obstacolelor si pregatirea pentru viitoarele oportunitati. Lumea se schimba in jurul nostru, iar noi trebuie sa ne schimbam odata cu ea. Strategia abordata are ca scop indeplinirea nevoilor jucatorilor, iar pentru acest lucru am facut schimbari in departamentele de marketing si publicitate, in echipele de operatiuni, si am decis sa reducem prezenta din Japonia si Rusia, in timp ce ne concentram pe metode diferite prin care sa putem servi utilizatorii din aceste doua tari. Pe langa modificatile organizationale, ne concentram pe cresterea calitatii jocurilor si serviciilor noastre. Jocurile continua sa fie in centrul operatiunilor Electronic Arts.

Ziua de azi este o zi dificila. Schimbarile afecteaza 350 de oameni din colectivul EA. Acestea sunt decizii importante, insa deosebit de grele, si nu le privim superficial. Suntem cu totii prieteni si colegi, apreciem contributia tuturor, si facem tot ceea ce putem pentru a ne ajuta oamenii, si a-i ghida catre urmatoarea oportunitate. Aceasta este principala noastra prioritate.”

Industria jocurilor video continua sa creasca, iar titlurile precum Fortnite si Apex Legends demonstreaza ca inca se pot face multi bani din ea. CEO-ul Blizzard Activision a anuntat incasari record in 2018, insa nu considera ca acesta este potentialul maxim al companiei.

Acest potential are legatura cu schimbarea modelului in care un titlu genereaza venit o singura data, in ceva asemanator abonamentelor. Cumparaturile din aplicatii si abonamentele de jocuri genereaza un procent din ce in ce mai mare din veniturile companiilor.

“Disponibilizarile de la Electronic Arts si Activision sunt rezultatulor unor pasi gresiti ai companiilor”, a spus Brandon Ross, director la BTIG. “In aceasta lume in care jocurile au devenit un serviciu, crearea de continut a devenit primordiala. Ambele companii au fost nevoite sa isi recalculeze eforturile.”

Aceasta structura stratificata atrage consumatorii, dar exista riscul sa ii pierzi daca ceri prea multi bani, in special in cazul unui joc care nu este gratuit.

Preluat de pe Tech Crunch