Preturile in spirala pun in pericol tranzactiile BTC

 Bitcoin a scazut si mai mult in acest weekend, dat fiind ca piata crypto a pierdut 17 miliarde de dolari in capitalizare. Dar aceste probleme ar putea fi doar inceputul, alte scaderi viitoare ameninta sa provoace un efect de domino printre retelele de exploatare miniere.

Pericolul a fost initial sugerat intr-un tweet al lui Colin LeMahieu, dezvoltatorul sef al Nano:

Pentru sistemele PoW exista o bucla de feedback nefericita in scaderea preturilor. Pretul scazut -> recompense miniere scazute -> oprirea sistemele de minat pentru a reduce costurile -> rata mai mica rata de hash -> durata mai mare de confirmare a tranzactiei -> pret mai mic.

“Nu este un defect fatal, desi este o experienta de utilizare defectuoasa”, a declarat LeMahieu intr-un e-mail. “Problema vine atunci cand exista schimbari mari de pret.” Cand preturile scad brusc, a explicat el, tranzactiile devin mai lente.

Consecintele cele mai grave ale acestor presiuni nu au fost inca resimtite, deoarece mineritul este inca profitabil in tarile cu energie mai ieftina. Chiar si asa, acest lucru se poate schimba daca preturile continua sa scada, iar minerii incep sa isi faca griji cu privire la facturile lor de energie.

 

Spirala miniera

Iata cum scaderea preturilor ar putea afecta fundamentele retelei Bitcoin.

Desi block mining-ul este adesea privit ca un “puzzle” criptografic, ar putea fi privit si ca un joc de darts. Fiecare miner arunca orbeste pana cand cineva loveste un bullseye si pretinde premiul. La fiecare doua saptamani, reteaua Bitcoin face ca tinta sa fie mai mare sau mai mica, pentru a se asigura ca cineva castiga la fiecare zece minute.

Aceste schimbari consensuale se desfasoara destul de bine pe termen lung, insa se confrunta cu probleme atunci cand exista schimbari bruste ale numarului de jucatori sau ale valorii premiului. O scadere brusca a valorii recompenselor in cadrul block mining-ului ar putea determina i-ar putea determina pe norvegieni sau chinezi sa renunte la joc, lasand doar o mana de jucatori care vizeaza aceeasi tinta mica pana la urmatoarea ajustare a dificultatilor.

 

Dar o scadere a numarului de sisteme de minat poate complica mai mult lucrurile, intrucat este posibil ca un block de 10 minute sa fie facut in mai mult timp. Dat fiind ca intervalul dintre ajustarile de dificultate este masurat in functie de timpul alocat unui block, aceasta perioada de doua saptamani ar putea deveni trei saptamani sau chiar mai mult.

Pe masuna ce utilizatorii si comerciantii Bitcoin renunta la o moneda care are o durata de tranzactionare incoerenta si imprevizabila, preturile scad din ce in ce mai rau, cacaderea pretului determina din ce in ce mai multi mineri sa renunte, si astfel timpul tranzactiei creste.

Aceste probleme nu sunt doar teoretice. Fork-ul initial al Bitcoin Cash a fost afectat de numeroase block-uri de cateva sute de minute, deoarece noua retea se lupta sub nivelurile ridicate de dificultate anterioare.

 

3.000 $: Gaura neagra a  Bitcoin-ului

In pofida celui mai recent sell-off, mineritul este inca (abia) profitabil pe unele piete en-gros de energie. Dar chiar si aceste profituri incep sa se subtieze, anumite instalatii miniere vanzandu-si echipamentele ASIC „la kilogram”.

Sell-off-urile sunt susceptibile de a continua daca preturile Bitcoin se scufunda mai jos de 3.000 de dolari – pretul mediu de producere a unui bitcoin in China, unde se produce 74% din totalul exploatarilor miniere.

Hashrate-urile au scazut din octombrie, iar timpii unui block au depasit in mod constant zece minute in ultima luna – chiar si dupa o reducere a dificultatii pe 17 noiembrie.

 

Ce urmeaza?

Nu este destul de clar cat de jos ar putea aceasta spirala sa aduca pretul lui Bitcoin. Pe termen lung, desigur, puterea de hash si nivelele de dificultate vor scadea pana cand vor ajunge la un echilibru, cu recompense suficient de mari pentru a sustine sistemele de minat ramase.

Dar, pe termen scurt, ar fi probabil sa adanceasca si sa prelungeasca recesiunea criptografica in curs de desfasurare, deoarece problemele din reteaua de tranzactii evidentiaza incertitudinile tranzactiilor de criptomonede. Pentru cei platiti in criptomonede – sau care se bazeaza pe aceasta pentru transferurile externe ar putea deveni mai atractiva optiunea de a se baza pe Western Union pana la urma.

Asta nu ar fi sfarsitul criptomonedei, sau chiar al Bitcoin-ului, dar va cauza remuscari investitorilor si va justifica scepticismul din jurul abilitatii criptomonedelor de a supravietui intr-o asemenea spirala.

De asemenea, ar arunca o piatra in bazele retelei care abia a inceput sa-si afirme viabilitatea ca sistem de plati. In functie de cat de mare este piatra, ar putea dura multa vreme inainte ca daunele sa fie reparate.