iPad Mini 2019 este un pachet de lucruri contradictorii. Este nou, si totodata, vechi. Functioneaza cu Pencil! Insa este compatibil cu versiunea mai veche a Pencil. Are un display cu rezolutie mare, insa are si margini groase, care aduc aminte de iPad-ul din alta era. Este al cincelea iPad Mini, si pare ca este un produs al unei sedinte despre moduri in care sa se foloseasca componente deja existente, in loc sa fie ceva ce a aparut dintr-un loc gol si o idee inovatoare.

Insa ideea cu iPad Mini 2019, totusi este ca nimic din cele spuse mai sus nu conteaza. iPad-ul Mini este despre sentimente. Nu este cel mai popular iPad facut de Apple- acest titlu merge catre modelul de 9.7 inchi- insa, oamenii care il vor cumpara, cu siguranta il vor dori pe acesta.

Daca ti-a placut versiunea anterioara a iPad-ului Mini trebuie sa il ai. Cauti o tableta mica pentru a viziona filme si imagini? Trebuie sa il ai.

Aceste tipologii de cumparatori vor fi entuziasmati de noul iPad Mini 2019, indiferent de specificatii, de numarul de porturi, sau de noutatea Pencil-ului. Si, da, inca exista o mufa pentru casti, de 3.5 mm. Inca este greu de tinut in mana, nu simti neaparat nevoie sa il folosesti cu stylus-ul Pencil, insa durata bateriei este impresionanta, egaland-o pe cea a fratelui mai mare.

Spectaculosul iPad Mini 2019

Pretul iPad Mini incepe de la 399 de dolari pentru varianta de 64 de GB si poate sa ajunga pana la 679 de dolari pentru modelul de 256 de GB si cu suport atat pentru WiFi, cat si pentru date mobile. iPad-ul Mini precedent a costat, de asemenea, incepand cu 399 de dolari, insa acela avea capacitatea de 128 de GB.

Acesta arata exact ca modelul precedent de iPad Mini, venind in trei nuante de culoare – argintiu, gri spatial si auriu – si are aceleasi dimensiuni ca si pana acum, adica 8 pe 5 inchi, si o diagonala a display-ului de 7.9 inchi. Grosimea este de 24 de inchi, la fel ca si noul iPad Air, si cantareste mai putin de 500 de grame.

Spre deosebire de noul iPad Pro, cu marginile lui aproape inexistente si cu tehnologia FaceID pentru deblocare, acest iPad Mini de generatia a cincea are margini albe si un buton fizic pentru home. Singurele diferente notabile intre acest iPad Mini si cel precedent sunt pozitionarea microfonului in spate si dimensiunea butoanelor de volum din lateral. Acest lucru este important pentru compatibilitatea intre modele, deoarece anumite carcase pentru modelul vechi nu se vor potrivi la acesta.

Modelul are un display retina, mai stralucitor si care suporta o gama mai larga de culori, si are tehnologia Apple True Tone, care schimba tonul culorilor in functie de mediul in care te afli. Imaginile si videoclipurile arata magistral pe iPad Mini, desi nu putem spune ca pe modelele anterioare aratau rau. Desi camera din fata a acestui model are o mica umflatura, Mini-ul filmeaza numai HD. In schimb, iPad-urile Pro, pot capta videoclipuri 4K, daca doriesti sa filmezi mult.

Pencil

iPad-ul Mini functioneaza acum si cu stylus-ul de la Apple, numit Pencil, care costa 100 de dolari. Functioneaza doar cu prima generatie de Pencil, deoarece aceea se imperecheaza cu device-urile via bluetooth, spre deosebire de Pencil-ul generatia a doua, care se conecteaza si se incarca prin inductie magnetica de la alte iPad-uri. Alte stylus-uri cu Bluetooth ar trebui sa mearga cu iPad Mini, de asemenea.

Prima generatie de Pencil merge bine cu iPad Mini. Se simte aproape ca si cum ai scrie cu un instrument real de scris. Recunoasterea palmei functioneaza, in general foarte bine. Greseala primei generatii de Pencil este mecanismul de incarcare. Acesta trebuie sa fie introdus in portul Lightning gasit pe marginea de jos a tabletei, si atunci iese in afara ca si coada unei pisici de mare.

Legat de noul procesor, iPad Mini 4, prezentat in 2015 functiona cu ajutorul procesorului mobil A8, creat special de Apple. Noul Mini functioneaza cu ajutorul noului procesor “Bionic” A12 de la Apple, acelasi care alimenteaza si iPhone XS 2018. Acest lucru inseamna ca, noul Mini este de trei ori mai puternic decat tableta de dimensiuni mici precedenta, si, dupa spusele Apple, are performante grafice de noua ori mai bune. Are, de asemnea propriul sau motor neural, o parte a procesorului care este dedicata task-urilor de machine learning.

Ce inseamna toate acestea? In primul rand, durata de viata a bateriei este foarte buna. Dupa doua zile de utilizare, inclusiv o sesiune de doua ore de vizionat filme, in a treia zi, iPad Mini avea 50 % baterie. Mai inseamna ca aplicatiile se downloadeaza, se deschid si se incarca mult mai repede. Datorita dimensiunilor reduse, nivelul asteptarilor fata de iPad Mini este mai redus decat in cazul rudelor sale. Atunci cand rulezi Google Docs pe iPad Pro, iti doresti ca tableta super scumpa sa se comporte ca un laptop, insa cu iPad Mini, acest lucru nu este la fel de deranjant, deoarece se presupune ca vei achizitiona iPad Mini doar pentru aplicatiile de productivitate.

Acest model de iPad poate si sa ruleze jocuri si sa suporte realitatea augmentata, fara eforturi mari. Si cum, realitatea augmentata este pe cale sa ne invadeze vietile,in moduri din ce in ce mai practice, cum ar fi aplicatiile de harti sau tutorialele, acest lucru este unul cat se poate de pozitiv.

Micile minuni

Valoarea iPad Mini 2019 are mai putin legatura cu valoarea propriu-zisa a device-ului, mai ales ca are acelasi pret de pornire ca si cel de dinainte, insa mai putin spatiu de stocare, iar costul de 329 de dolari al variantei de 9.7 inchi pare o afacere mai buna. Insa, valoarea iPad Mini 2019 este corelata cu spatiul pe care acesta il ocupa in viata ta.

De exemplu, acesta nu e o povara asa de mare ca si restul produselor pe care le purtam la noi de obicei. Nu e chiar de buzunar, dar nici departe de acest lucru nu este. Mini-ul se simte mai personal, intr-un mod in care alte device-uri nu mai reusesc sa o faca. Si asta nu neaparat din cauza ideii sale de nou, ci din cauza faptului ca este inca aici, si intrucatva reinventat, din nou.