Incepem ziua cu vesti bune. Compania americana farmaceutica Moderna a anuntat ca studiile preliminarii ale vaccinului sau Covid-19 arata o eficienta de 94,5%. Stirea vine dupa un anunt similar de saptamana trecuta de la Pfizer, care a raportat ca propriul sau vaccin Covid-19 prezinta o eficienta de peste 90%.

Avand in vedere ca virusul Covid-19 a ucis 1,3 milioane de oameni din intreaga lume – mai mult de 245.000 doar in SUA – aceste rezultate aduc un strop de speranta.

 

Asemenea Pfizer, Moderna dezvolta un vaccin ARN. Acestea functioneaza prin injectarea unei bucati de material genetic in corpul unei persoane care contine instructiuni despre cum sa creeze proteina spike, mecanismul pe care coronavirusul il foloseste pentru a invada celulele victimei sale. Odata ce vaccinul este injectat, corpul unei persoane va folosi aceste instructiuni pentru a-si crea propria versiune a proteinei spike. Atunci cand sistemul imunitar observa aceste proteine, acesta monteaza mijloace de aparare impotriva lor, care vor respinge, de asemenea, intrusi virali pe viitor.

 

Avand in vedere criza mondiala, ambele companii spera ca FDA va grabi procesul de aprobare. Rezultatul de 90% al lui Pfizer se bazeaza pe un studiu de peste 40.000 in care 85 din 94 de persoane care s-au imbolnavit nu fusesera vaccinate. Rezultatul lui Moderna provine dintr-un proces de peste 30.000 in care 90 din 95 de persoane care s-au imbolnavit nu fusesera vaccinate. Moderna a raportat, de asemenea, ca toate cele 11 cazuri severe din test se aflau in grupul nevaccinat; Pfizer nu a lansat cifre echivalente.

 

Ambele companii recunosc ca rezultatele s-ar putea schimba pe masura ce se imbolnavesc mai multi oameni din studii. De asemenea, nu stim inca exact cat va dura imunitatea sau daca vaccinurile ii impiedica pe oameni sa raspandeasca virusul si sa previna simptomele. In ciuda acestor avertismente, rezultatele au depasit asteptarile. “Spusesem ca voi fi multumit cu un vaccin eficient la 75%”, a declarat Anthony Fauci pentru New York Times. „Aspirational, ai vrea sa vezi 90, 95%, dar nu ma asteptam.94,5 la suta este cu adevarat impresionant ”.

 

Moderna spune ca va putea produce 20 de milioane de doze – destinate SUA – pana la sfarsitul anului. Pfizer pune la dispozitie in intreaga lume 50 de milioane de doze in acelasi interval de timp.

 

Cceste cantitati pot parea mari, dar vom avea nevoie de multe miliarde de doze inainte ca vaccinurile sa poata invinge virusul la scara globala. Fabricarea si distribuirea acestor vaccinuri va fi un proces asiduu, cu atat mai mult cu cat economiile si lanturile de aprovizionare ale lumii se indeparteaza deja de pandemie. Vaccinurile cu ARN trebuie mentinute la rece: Pfizer trebuie mentinut la -70 de grade Celsius, desi Moderna, care pare a fi stabil la -20 de grade Celsius, poate fi pastrat pana la o luna intr-un frigider normal. Ambele vaccinuri necesita, de asemenea, doua doze efectuate la cateva saptamani distanta pentru a functiona.

 

Avand in vedere aceste obstacole, existenta a doua vaccinuri in curs de desfasurare si a doua companii gata sa le fabrice face ca viitorul sa para mult mai bun.