Ieri, Apple a dezvaluit cea mai noua versiune a sistemului sau de operare mobil, iOS 14. Acesta aduce o multime de caracteristici noi, cele mai multe dintre acestea fiind de familiare utilizatorilor de Android.

 

Apple a introdus intr-un final widget-uri pe ecranele principale. De asemenea, widget-urile sunt mai bogate in date si vin acum intr-o varietate de dimensiuni. Ecranul Today nu va disparea, dar acum aveti optiunea de a utiliza widget-uri si pe ecranele obisnuite.

 

Apple adauga si propria sa interpretare a unui App Drawer. Nu este chiar la fel ca cel din Android, dar noua aplicatie App Library se afla in partea dreapta a ecranului principal de acasa si va organizeaza automat aplicatiile in functie de categorie. De asemenea, are un folder cu aplicatii sugerate si aplicatii adaugate recent pentru un acces mai usor. Arata ca un ecran cu o multime de foldere, iar aplicatiile dvs. cele mai utilizate din fiecare dintre aceste categorii sunt accesibile instantaneu, cu o singur atingere – nu este nevoie sa deschideti mai intai „folderul”.

 

Daca combinati App Library cu faptul ca acum puteti ascunde ecranele de pornire, acest lucru creeaza un fel App Drawer.

 

Picture-in-Picture este acum inclus in iOS pentru videoclipuri si apeluri FaceTime. Aceasta functioneaza ca pe Android. Redati un videoclip intr-o aplicatie, utilizati gestul Home, videoclipul continua sa se redea intr-o fereastra PiP, pe care o puteti muta sau inchide atunci cand nu o mai doriti. De asemenea, Apple va permite sa mutati videoclipul de pe ecran, in timp ce partea audio continua sa functioneze – ceva care nu este disponibil in implementarile Android.

 

Siri are acum un design mai compact, care afiseaza animatia in partea de jos a ecranului. Nu mai are un UI pe ecran complet care acopera orice faceai cand o foloseai. Siri are, de asemenea, de douazeci de ori mai multe date acum decat acum trei ani si primeste o functie de traducere care pare a fi o clona Google Translate, completata cu suport pentru conversatii live – ceea ce ar trebui sa fie de ajutor daca cineva va calatori in alta tara.

 

Aplicatia Messages gestioneaza acum 40% mai multe mesaje decat acum un an, precum si de doua ori mai multe mesaje de grup. Acesta primeste si unele actualizari, cum ar fi fixarea persoanelor in top in lista de conversatii, mentiuni si raspunsuri inline in subiecte de grup si stiluri noi pentru memoji(inclusiv masti pentru fata si mai multe grupuri de varsta).

 

Apple Maps va aduce noua solutie de mapare imbunatatita in Marea Britanie, Irlanda si Canada „la sfarsitul acestui an”. De asemenea, va adauga directii de mers cu bicicleta, completate cu informatii despre altitudine si optiunea „evita scarile” pentru New York, LA, San Francisco, Beijing si Shanghai. Cautarea EV va avea o multime de factori daca informatiile pentru a adauga automat opriri de incarcare pe ruta dvs. Ghidurile va permit sa descoperiti restaurante, atractii populare si sa explorati recomandari de la „marci respectate”.

 

CarPlay va va permite sa transformati iPhone-ul dvs. in cheia masinii, incepand cu BMW Seria 5 2021. Acest lucru functioneaza prin NFC, atingeti usa masinii cu telefonul pentru a o debloca, apoi il asezati pe pad-ul de incarcare din masina si apasati butonul de pornire/oprire. Puteti partaja o cheie a masinii prin intermediul iMessage, inclusiv cu un profil de conducere restrictionat. Acest lucru va functiona si in iOS 13.

 

In cele din urma, App Store primeste Clips-uri de aplicatii, care par similare cu Android Slices. Acestea sunt parti mici ale aplicatiilor, usor de descoperit rapid si usor de utilizat, fara a instala aplicatia corespunzatoare. Acestea functioneaza cu Apple Pay si Sign in with Apple. Acestea pot fi o modalitate usoara pentru a va face apoi sa instalati aplicatia completa – ceea ce este, de asemenea, usor de facut atunci cand aveti un clip de aplicatie.

 

Puteti descoperi un App Clip scanand un nou cod App Clip conceput de Apple, sau prin etichete NFC si coduri QR, sau prin partajarea lor in Messages sau din Safari.

 

iOS 14 Developer Preview este disponibil astazi cu o versiune beta publica urmand luna viitoare. IOS 14 finalizat va fi lansat in toamna pe iPhone 6s si modelele ulterioare.