Fondul de tranzactionare Bitcoin (ETF) a devenit deja in mintea multor investitori catalizatorul urmatorului bull-run al criptomonedelor.

Cu toate acestea, Comisia SUA pentru Valori Mobiliare (SEC) ar putea considera cu usurinta ca piata criptomonedelor nu este pregatita sa gestioneze un instrument de investitii la scara larga, cum este ETF. Motivele de ingrijorare sunt volatilitatea salbatica a pretului criptomonedelor majore din ultimul an si lipsa supravegherii pe pietele mai mici.

 

Jake Chervinsky, avocat al apararii guvernamentale si in materie de valori mobiliare la Kobre & Kim, a declarat ca, desi probabilitatea aprobarii unui ETF Bitcoin ar putea creste in timp, deocamdata exista doar o sansa de 10% pentru ca acesta sa fie aprobat.

 

El a spus:

“Iata predictia mea, cu o precizare, aceasta nu este in nici un caz un sfat. Nici macar sa nu va ganditi la acest tip de tranzactionare. Nu am nicio idee despre modul in care decizia ETF va afecta piata. Daca termenul ar fi fost astazi, as da ETF-ului o sansa de aprobare de 10%. Predictia mea se bazeaza in mare masura pe problema manipularii. Cred ca sansa de aprobare a ETF va creste in timp, pe masura ce structura pietei va continua sa se dezvolte si vor fi introduse mai multe acorduri de partajare a supravegherii. ”

 

Cum poate respingerea ETF sa afecteze piata?

 

Din punct de vedere istoric, piata criptomonedelor nu a fost, in general, afectata de un anumit eveniment sau de un catalizator nici in timpul bear market, nici in timpul bull market..

 

In cazul bull market, indiferent de evenimentele negative, datorita unei cereri coplesitoare de criptomonede, preturile acestora tind sa creasca. Pe o piata bear, asa cum putem observa in cazul Nasdaq, Fidelity si NYSE, anunturile pozitive au un impact minim asupra preturilor activelor digitale.

 

Potentialul efect al aprobarii unui ETF Bitcoin pe piata criptomonedelor ramane neclar si nimeni nu poate face o predictie exacta. Au existat cateva rapoarte care sustin ca, daca 10% dintre investitorii de pe piata bursiera investesc in ETF Bitcoin, pretul Bitcoin ar creste cu un anumit procent.

 

Dar o astfel de predictie vaga nu este diferita de un startup care gandeste astfel: “China are 1,3 miliarde de oameni, dintre care 10% sunt 130 milioane, astfel incat putem asigura cel putin 130 de milioane de clienti.” Cateva afaceri noi chiar au atras investitii din partea companiilor cu capital de risc pe baza acestei gandiri teoretice, insa pe piata chinezeasca au fost in pierdere.

 

Astfel de predictii apar destul de frecvent in domeniul cripto. Daca 10% din sectorul bancar offshore investeste in Bitcoin, criptomoneda dominanta ar putea ajunge la o valoare de piata de trei triliarde de dolari. Daca 10% din investitorii in aur investesc in Bitcoin, activul ar putea ajunge la o valoare de 700 miliarde de dolari. Dar aceste cifre sunt doar estimari vagi, si nu reprezinta in niciun caz numere reale.

Respingerea unei aprobari a ETF ar fi putut afecta piata daca pretul Bitcoin ar fi fost in crestere in asteptarea anuntului.

 

Cazul Winklevoss ETF in iulie

 

Pe 26 iulie, cand ETF-ul Winklevoss Bitcoin, a fost respins de catre SEC, pretul Bitcoin nu a avut o miscare substantiala la nivelul saptamanii. A scazut de la 8.200 dolari la 8.000 de dolari, dar a revenit la 8.200 dolari in ziua urmatoare.

 

Pretul BTC ar putea incepe sa creasca pe masura ce se apropie termenul limita din februarie al ETF-ului VanEck, insa piata nu va pierde, probabil, mai mult decat valoarea pe care a adaugat-o anticiparea ETF, cu exceptia cazului in care pretul Bitcoin creste doar datorita aprobarii .

 

Prin urmare, nu ar trebui sa ne asteptam la un impact imediat asupra pretului Bitcoin in evetualitatea aprobarii ETF-ului, mai ales ca recesiunea cripto din anul 2018 pare sa se extinda si in anul viitor.