Pe scurt : 

  • Un computer cuantic de 4.000 de qubiti ar putea, teoretic, sa sparga criptarea Bitcoin in cateva secunde.
  • Generatia actuala de computere cuantice se ridica la 54 de qubiti.
  • Un computer cuantic capabil sa sparga criptarea Bitcoin ar putea fi la doar doi ani distanta.

 

Daca ai avea un computer suficient de puternic, teoretic ai putea prelua controlul asupra blockchain-ului Bitcoin. Iti poti credita contul cu Bitcoin gratuit sau ai putea sa-i impiedici pe altii sa efectueze tranzactii. Deoarece cheia privata a fiecarui portofel poate fi derivata dintr-o cheie publica, puteti accesa portofelul Bitcoin al oricui doriti. Cheile castelului de 163 miliarde de dolari ar fi ale voastre – desigur, in acest scenariu, pretul Bitcoin ar scadea cu siguranta de indata ce afirmatiile sale de invulnerabilitate vor fi considerate fara temei.

 

In timp ce chiar si celui mai puternic supercomputer i-ar lua mii de ani pentru a sparge Bitcoin, exista, teoretic, masini care ar putea face acest lucru in cateva secunde. Aceste dispozitive ultra-rapide se numesc computere cuantice.

 

Si sunt reale – sunt in prezent in dezvoltare de unele dintre cele mai frumoase minti de pe planeta.
Unii experti au declarat pentru Decrypt ca este deja prea tarziu pentru Bitcoin; calculatoarele cuantice, dezvoltate in secret de catre guverne, ar putea sparge blockchainul in doar cativa ani.

 

Dar altii, inclusiv unii dezvoltatori de calculatoare cuantice, spun ca anxietatea este nefondata; pana cand computerele cuantice vor deveni suficient de fiabile si puternice pentru a ataca Bitcoin, dezvoltatorii de blockchain vor fi deja remediat aceasta vulnerabilitate.

 

Ce sunt calculatoarele cuantice?

Fizica cuantica implica investigarea structurilor mai mici decat atomii. Cand privim structurile sub-atomice, legile fizicii ies pe fereastra si incep sa se intample lucruri nebunesti. Calculatoarele cuantice exploateaza acele proprietati pentru a efectua calcule mult mai rapid decat chiar si cel mai puternic supercomputer.

 

Calculatoarele traditionale, cum ar fi cel pe care citesti acest articol, functioneaza in termeni de 1 si 0. Daca ceva este „adevarat”, tranzistorul va inregistra un numar 1. Si daca este „fals”, tranzistorul va citi 0. Exista miliarde de tranzistoare in fiecare computer; s-au creat aproximativ 13 sextilioane de la prima creare in 1947, devenind cel mai fabricat dispozitiv din toate timpurile.

 

Dar, datorita a ceva numit „superpozitie cuantica”, tranzistorii din computerele cuantice pot inregistra atat 1 cat si 0 simultan, ceea ce inseamna ca un tranzistor cuantic este exponential mai puternic decat un computer obisnuit.

 

Cum ar putea calculatoarele cuantice sa sparga codul Bitcoin?

Bitcoin foloseste ceva numit Algoritmul de semnatura digitala cu curba eliptica (ECDSA) pentru a semna semnaturi digitale si foloseste un standard de criptografie numit SHA-256 pentru blocuri de hash din chain.

 

Cu Bitcoin, o cheie privata, aleasa la intamplare, este rulata prin acesti algoritmi pentru a genera o cheie publica. Si protocolul Bitcoin foloseste valoarea hash a acestui lucru pentru a crea o adresa publica Bitcoin.

 

Un computer cuantic ar putea inversa acest proces si ar putea deriva cheia privata de la unul public. Si voila! Protectia Bitcoin a disparut si aveti acces la orice portofel Bitcoin pe care il doriti.

 

Au fost deja dezvoltati doi algoritmi cuantici majori care ameninta starea actuala a criptografiei: algoritmii lui Grover si Shor.

Rob Campbell, presedinte la Mary Cybersecurity, din Maryland, a declarat pentru Decrypt ca computerele cuantice care folosesc atat algoritmul lui Grover, cat si al lui Shor ar putea „mina mult mai repede decat toata lumea si, prin urmare, un adversar ar putea sa-si insereze propriile blocuri si sa submineze intregul blockchain.”

 

Cand vor constitui computerele cuantice o amenintare pentru Bitcoin?

Se estimeaza ca ai avea nevoie de un computer cuantic cu cel putin 4.000 de qubiti – unitatea care denota puterea unui computer cuantic – pentru a sparge codul Bitcoin. Chestia este ca cele mai puternice computere cuantice de azi sunt… decisiv mai putin puternice. In octombrie 2019, Google a anuntat un computer cuantic cu 54 de qubiti; este cel mai puternic computer cuantic anuntat in domeniul public.

Dar Campbell a spus ca companii majore, precum Google, Amazon, Microsoft si IBM fac „progrese rapide”, la fel ca o serie de companii mai mici.

 

Deci, cat timp pana cand amenintarea cuantica a calculului va deveni o problema pentru Bitcoin? Depinde de cine intrebi. La Forumul Economic Mondial de la Davos, Sundar Pichai, CEO-ul companiei-mama Google, Alphabet, a fost printre primele cifre importante care au depus un termen. El a spus: „Intr-un interval de timp de cinci pana la 10 ani, calculul cuantic va sparge criptarea asa cum o stim astazi”.

 

Unii lideri blockchain nu sunt ingrijorati de aceasta cronologie. La Web Summit 2019, fondatorul Hedera Hashgraph, dr. Leemon Baird, a comparat amenintarea cu calculul cuantic cu problema Y2K – o problema de formatare a datei despre care se credea ca va permite hackerilor sa acceseze cele mai importante sisteme informatice din lume la 1 ianuarie 2000.

 

Vitalik Buterin, co-fondator al Ethereum, este, de asemenea, neimpresionat. El a declarat pentru Forkast News in octombrie 2019 ca, „Pentru fiecare algoritm criptografic pe care calculatoarele cuantice il pot sparge, stim ca avem un inlocuitor”, a spus el.

 

Dar amenintarea ar putea fi mult mai iminenta, a declarat pentru Decrypt Andersen Cheng, CEO al companiei de criptografie cu sediul in Londra Post-Quantum. In lumea informatiilor, pe care Cheng o cunoaste bine – compania sa a lucrat cu departamentele de combatere a terorismului a organizatiilor precum NATO, GCHQ si NCSC – „au existat unele dovezi ca ar putea aparea in jur de doi ani.”

 

Cheng a spus ca predictia lui Pichai de cinci pana la zece ani se bazeaza pe calculatoarele cuantice disponibile in comert; niciun guvern nu va divulga faptul ca au un computer cuantic imens „de dimensiunea unui stadion” ascuns intr-un buncar subteran, a spus el.

 

Pentru ca Pichai sa vanda computerul cuantic Google catre alte companii, ar trebui sa fie stabil si practic. Dar pentru un computer guvernamental, nimic din toate acestea nu conteaza „atat timp cat puteti incepe sa sparge criptarea”, a spus Cheng.

 

Cheng a respins, de asemenea, ingrijorarea potrivit careia un computer cuantic ar trebui sa fie creat special pentru a sparge codul Bitcoin si daca acest lucru ar putea dura chiar mai mult. Deoarece algoritmii lui Shor si Grover exista deja, „oamenii stiu exact ce sa faca, dar pur si simplu nu au puterea de a o face”. Acum, oamenii „abia asteapta sa apara puterea”.

 

Sunt posibile blockchain-uri cuantice sigure?

In momentul de fata, revine comunitatii blockchain si de criptografie sa creeze blockchain-uri sigure cuantice.

 

O etapa importanta este o competitie pentru crearea algoritmilor criptografici post-cuantici, derulati de Institutul National pentru Standarde si Tehnologie (NIST), standard-ul lumii criptografice. Castigatorul NIST ar determina algoritmul pentru un blockchain rezistent la calculatoarele cuantice.

 

Apoi, blockchain-urile ar putea intra intr-un algoritm post-cuantic. Sau, blockchain-urile ar putea incepe de la zero. De exemplu, David Chaum, creatorul de numerar digital, a inceput sa lucreze la Praxxis, un blockchain „rezistent cuantic” care pretinde ca foloseste semnaturi digitale rezistente la cuantica pentru a semna tranzactii pentru moneda nativa a platformei, moneda xx.

 

Dar este prea devreme sa sarim la concluzii pana cand NIST isi va face judecata, ceea ce Cheng prevede ca se va intampla pana in 2022.

 

Pana atunci, detinatorii de Bitcoin vor trai intr-o stare de incertitudine cuantica.