Pledgecamp ofera o solutie alternativa la problemele cu care se confrunta platformele de crowdfunding. Tehnologia blockchain permite dezvoltarea mai multor proprietati, cum ar fi Backer Insurance, care poate fi considerata drept caracteristica principala care distinge proiectul de rivalii sai din afara sferei blockchain. Datorita Backer Insurance, sustinatorii de proiecte isi pot proteja fondurile impotriva utilizarii incorecte. Prin pastrarea unui procent determinat din fondurile colectate intr-un contract smart de tip escrow si eliberarea acestora atunci cand etapele de executie sunt indeplinite si aprobate de sustinatorii proiectelor, proprietarii de proiecte sunt acum puternic stimulati sa urmeze etapele de realizare si, in final, sa realizeze produsul promis.

 

Imaginati-va ca cineva pe nume Alice are aceasta idee inovatoare pentru un nou hoverboard. Pentru ca nu are suficiente fonduri pentru a incepe sa dezvolte produsul, are nevoie de altii sa o finanteze. Ea isi poate prezenta ideea, impreuna cu un plan de afaceri viabil si un prototip pentru investitori, la fel ca in serialul TV Dragon’s Den de la BBC Two. Dar din moment ce ea nu are nici plan de afaceri si nici prototip, poate cere oamenilor obisnuiti sa contribuie, promitand in schimb niste beneficii cum ar fi o reducere atunci cand produsul este gata sau produsul in sine in functie de cat de mult a contribuit persoana.

 

Aceasta este o metoda de finantare acceptata in lumea moderna si se numeste crowdfunding. Desi exista deja multe platforme de crowdfunding, cele mai cunoscute sunt Kickstarter si Indiegogo. Tot felul de oameni cer altora sa le finanteze proiectele pe aceste site-uri, dar odata ce creatorul a obtinut fondurile necesare, el sau ea nu mai are motive sa initieze sau sa continue dezvoltarea. De fapt, studiile arata ca aproximativ 85% din proiectele de pe Kickstarter au intarziat livrarea produselor, iar 14% nu au reusit deloc.

 

Jeton

Pe platforma Pledgecamp este implementat un sistem cu doua monede. Garantiile monetare (PLG) sunt folosite pentru a lista si a sustine campaniile de crowdfunding, pentru a pastra valoarea Backer Insurance, pentru a cumpara si a vinde servicii pe platforma si multe altele. Pe de alta parte, jetoanele Camp Share (CS) sunt folosite pentru a recompensa utilizatorii pentru contributiile lor la platforma, cum ar fi eliminarea campaniilor ofensive sau ilegale. Jetoanele PLG si CS pot fi schimbate intre ele la o rata de 1:1.

Oferta totala de PLG este de 10.000.000.000 de jetoane, cu urmatoarea distributie:
45% fonduri de rezerva
5% fond de achizitie creator
5% fond de achizitie moderator
10% companie, echipa, consilieri
15% fondul platformei
20% distributie publica
Modul in care echipa intentioneaza sa utilizeze veniturile din vanzarea jetonului nu este declarat la momentul scrierii acestui articol.

 

Echipa Pledgecamp

CEO-ul Jae Choi: Choi este un investitor de succes care a investit in Robinhood, Circle, Wish si Talkdesk si fostul manager de produs de la Ustream.

Thomas Leupp: Leupp a fost editor de filme la Hollywood.com.

 

Consilieri

Randi Zuckerberg: Zuckerberg este fondatorul companiei Zuckerberg Media. Anterior a lucrat la Facebook si Ogilvy. Ea este, de asemenea, sora CEO-ului si fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg.

Jim Augustine: Augustine este COO la Zuckerberg Media.

Matt Curcio: Curcio este vicepresedinte de date la Ripple. Anterior a lucrat ca cercetator sef la Neustar, Inc.

Alan Chang: Chang este manager de operatiuni la Airbnb.

Keith Teare: Teare este actionar fondator la TechCrunch.

 

Parteneri

Meta Lab: Meta Lab este o companie specializata in proiectarea interfetelor. Clientii sai anteriori includ Google, Disney, CBS, Coinbase si Slack.
Verdict
Mai jos este o defalcare a riscurilor si a potentialului de crestere al Pledgecamp.

 

Riscuri

Desi utilizarea contractelor smart poate rezolva problemele platformelor centralizate de crowdfunding, o platforma descentralizata de crowdfunding este obligata sa apeleze la un public tinta mai mic, pentru moment. (-2)
Nu este clar de ce platforma are nevoie de un sistem monetar dublu, PLG si CS. (-2)

 

Potential de crestere

Sustinuta de consilieri puternici. (+3)
Utilizarea tehnologiei de tip blockchain, impreuna cu contractele smart, are sanse mari de a rezolva problemele pe care le intalnesc platformele cum ar fi Kickstarter si Indiegogo. (+4)
Parteneriatul cu Meta Lab este laudabil . (+2)

 

Dispozitie

Platformele curente de crowdfunding, cum ar fi Kickstarter si Indiegogo, sufera de probleme de incredere si de utilizare incorecta a fondurilor de catre proprietarii de proiecte. Studiile arata ca aproximativ 85% din proiectanti amana livrarea si 14% nu produc nimic. Acest lucru se datoreaza in principal faptului ca, odata ce proprietarul proiectului a obtinut fondurile, acesta nu are motive sa dezvolte produsul. Pledgecamp ofera o solutie viabila la aceste probleme prin utilizarea contractelor smart si a tehnologiei blockchain. Proiectul este sustinut de consilieri de toate varstele, precum Randi Zuckerberg si Matt Curcio. Meta Lab va dezvolta interfata cu utilizatorul, iar acest lucru este cu siguranta demn de incredere, deoarece fostii clienti includ Google, Disney si Coinbase. Cu toate acestea, deoarece adoptarea de catre media a principalelor platforme bazate pe blockchain este inca departe, platforma va atrage pentru moment un public de nisa. Nu este foarte clar de ce echipa merge cu un sistem monetar dual cu jetoane PLG si CS. Pledgecamp primeste 5/10.

 

Detalii privind investitiile

Tip: ERC20 – Serviciu

Simbol: PLG

Platforma: Ethereum

Crowdsale: 3 decembrie

Investitie minima: 50 USD

Pret: 0,01 $

Hardcap: 20 milioane USD

Plati acceptate: Nespecificate

Restrictii de participare: China si Statele Unite