Crypto exchange-ul canadian QuadrigaCX ar trebui sa declare faliment in zilele urmatoare, a decis un judecator luni.

 

Hotararea judecatorului de la Nova Source, Michael Wood, inseamna ca QuadrigaCX, care functioneaza in conformitate cu Legea privind acordarea creditelor companiilor (CCAA) de la sfarsitul lunii ianuarie, va declara faliment saptamana viitoare, va intra in capitolul final al activitatii sale.

 

Pentru a revedea, schimbul a depus cerere pentru protectia creditorilor in cadrul CCAA pe 31 ianuarie, spunand ca nu putea accesa aproximativ 136 milioane dolari in criptomonede si avea nevoie de asistenta recuperand alte 53 milioane dolari in fiat detinute de terti procesatori de plata.

 

In timp ce EY a raportat ca a inregistrat progrese in ceea ce priveste recuperarea activelor de la procesoare terte si de la un alt exchange, nu este clar ce suma este inca pierduta.

 

Cu toate acestea, deoarece Wood, care supravegheaza cazul, a subliniat in timpul unei audieri anterioare, exchange-ul nu pare probabil sa se redreseze. Saptamana trecuta, Ernst si Young (EY), monitorul numit de instanta pentru schimb, au convenit in esenta, spunand ca “posibilitatea ca Quadriga sa se restructureze si sa iasa din protectia CCAA pare a fi indepartata”.

 

Trecerea la faliment va oferi companiei EY, care va deveni mandatar al bursei, competente de investigatie mai mari asupra fondurilor lipsa ale companiei, precum si posibilitatea de a incepe sa vanda active, cum ar fi platforma de tranzactionare, care ar putea genera venituri.

 

In ciuda deciziei de a plasa Quadriga in faliment, suspendarea procedurilor de protejare a exchange-ului si a directorilor sai de la procese va ramane in vigoare o perioada scurta de timp. O alta audiere pentru a discuta despre extinderea acestei decizii a fost programata anterior pentru 18 aprilie.

 

Bunurile vaduvei au fost inghetate

 

De asemenea, Wood a decis sa aprobe o ordonanta de conservare a averii impotriva mostenirii lui Gerald Cotten, fondatorul defunct al schimbului, si vaduvei sale Jennifer Robertson.

 

Saptamana trecuta, EY a explicat ca fondurile Quadriga “ar fi putut fi utilizate pentru a achizitiona activele detinute in afara entitatii corporative”, sugerand utilizarea incorecta.

 

Robertson isi va pastra capacitatea de a trimite sau primi fonduri prin doua conturi la Bank of Nova Scotia, care includ un cont personal si un cont corporativ. Cu toate acestea, EY va supraveghea orice astfel de activitate.

 

Toate celelalte active ale Robertson, inclusiv cele detinute de firmele sale, Robertson Nova Consulting Inc., Robertson Nova Property Management Inc. si Seaglass Trust, vor fi inghetate.

 

In afara de decizia privind activele lui Robertson, participantii la audiere s-au adresat unor terti procesatori de plati care ar putea sa detina in continuare fonduri apartinand Quadriga.

 

Billerfy, Costodian si 1009926 B.C. au termen pana la 18 aprilie sa decida cum doresc sa impartaseasca informatii cu EY. Alto Bureau de Change si Banx Negru (fostul WB21) sunt obligate sa returneze orice bunuri pe care le detin. Un alt procesor, VoPay, a declarat ca va transfera toate fondurile fara a solicita o taxa de serviciu. EY a primit, de asemenea, acces la sistemele unui alt procesor, POSConnect.

 

Un numar de intrebari raman fara raspuns, inclusiv daca Quadriga detine fondurile pe care le pretinde, cati creditori exista si daca EY a avut noroc in accesarea bazelor de date ale exchange-ului. Este de asteptat ca un al cincilea raport de activitate al EY sa fie publicat pana la data de 18 aprilie.