Pe 12 februarie, Ernst and Young, care monitorizeaza cazul Quadriga CX, a lansat primul raport catre Curtea Suprema de Justitie din Nova Scotia. In acest raport EY a afirmat ca platforma a mutat din “neatentie” 370.800 de dolari in wallet-ul controlat de CEO-ul Gerald Cotten, care a decedat.

 

Raportul spune:

“Pe 6 februarie, Quadriga a transferat din neatentie 103 Bitcoin, evaluati la aproximativ 468.675 de dolari canadieni, catre wallet-uri expirate pe care compania nu le poate accesa.”

 

“Compania de monitorizare lucreaza cu managementul Quadriga pentru a recupera criptomonedele, in masura in care acest lucru este posibil.”

 

In ultimele saptamani au existat numeroase articole in jurul Quadriga si in jurul povestii care sustine ca CEO-ul companiei ar fi murit cu parolele de la wallet-urile ce nu pot fi accesate acum, walleturi care contin fonduri ale utilizatorilor.

 

Ce urmari va avea actiunea Quadriga asupra criptomonedelor utilizatorilor?

 

Daca CEO-ul a murit, iar accesul la wallet-urile offline nu poate fi restabilit, atunci cei 370.800 de dolari trimisi din “neatentie” catre un wallet offline nu pot fi recuperati.

 

Deocamdata, compania, dar si creditorii, au acces doar la wallet-urile online. Dar EY a afirmat ca wallet-urile online contin mai putin de un million de dolari, departe de a fi sufficient pentru a despagubi utilizatorii, carora le datoreaza 150 de milioane de dolari.

 

“Compania de monitorizare a sfatuit Quadriga sa pastreze deocamdata banii pe care ii are in wallet-urile online.”

 

Fie ca este vorba despre un wallet online, sau unul offline, schimburile mari de criptomonede trec de obicei prin masuri aditionale, pentru a avea siguranta ca fondurile ajung unde trebuie.

 

Trimiterea sumei de 370.800 de dolari dintr-un cont online intr-un cont offline la care compania nu are acces este echivalentul unei banci care trimite sute de mii de dolati catre un cont gresit pe care nu il controleaza, lucru care nu se intampla.

 

Au existat pana acum suspiciuni legate de explicatiile oferite de Quadriga pentru pierderea fondurilor de 190 de milioane de dolari, iar acestea s-au intensificat dat fiind faptul ca investigatorii independenti nu au reusit sa dovedeasca existenta unor conturi offline ale companiei.

 

Raportul EY

 

In raportul sau, EY a afirmat ca incearca sa acceseze toate wallet-urile offline care exista, ceea ce sugereaza ca acestea nu au fost gasite inca.

 

Compania de monitorizare a spus:

“Vom continua sa depunem eforturi pentru a accesa dispozitivele domnului Cotten, pentru a gasi wallet-urile offline ale Quadriga, si pentru a localiza orice alta criptomoneda a Quadriga si a raporta inapoi Curtii.”

 

Cand cazul Quadriga  a fost publicat pentru prima oara, CEO-ul Kraken, Jesse Powell, a spus ca povestea este “bizara si de necrezut”.

 

Chiar si atunci, date fiind anumite mutari ale criptomonedelor de catre platforma, analistii erau sceptici vis-à-vis de explicatiile Quadriga.

 

Raportul EY vine in completarea suspiciunilor expertilor din industrie, care nu sunt siguri ca aceste wallet-uri offline chiar exista.

 

Compania de monitorizare a confirmat ca suma de 370.800 de dolari a fost trimisa catre un cont offline, iar acest lucru inseamna ca cel putin un cont a fost descoperit, insa nu a putut fi accesat.

 

Cautarea conturilor pe dispozitivele lui Gerald Cotten va continua si in saptamanile care urmeaza.