Aproximativ 190 de milioane de dolari in criptocurrency au fost blocati intr-o gaura neagra online dupa ce fondatorul unui schimb valutar a murit, aparent luand accesul la banii lor cu el.

Investitorii din QuadrigaCX, cel mai mare schimb valutar din Canada, nu au putut accesa fondurile dupa ce fondatorul , Gerald Cotten, a murit anul trecut.

 

Potrivit unei jurisprudente depuse de CoinDesk, o companie de stiri si evenimente despre crypto, Jennifer Robertson, identificata drept vaduva lui Cotten, a declarat ca schimbul ii datoreaza clientilor aproximativ $250m in numerar si criptocurrency “.

 

“Inventarul lui Quadriga despre criptocurrency a devenit indisponibil si unele dintre ele pot fi pierdute”, a scris Robertson in dosar.

 

Cotten, in varsta de 30 de ani, a murit in India in luna decembrie a anului trecut din cauza complicatiilor de boala Crohn, potrivit companiei. El a fost in India “deschizand un orfelinat pentru a oferi un refugiu pentru copiii aflati in nevoie”.

 

Stirea a urmat unei decizii din partea Canadian Bank of Commerce (CIBC) de a ingheta activele detinute de Quadriga de 28 de milioane de dolari dupa ce a declarat ca nu a putut identifica proprietarii reali ai fondurilor.

 

Robertson nu a fost implicat in afaceri. In dosar, ea a remarcat ca a existat o “cantitate semnificativa de comentarii despre Reddit si alte platforme bazate pe web despre Quadriga, despre moartea lui Gerry (inclusiv despre faptul ca este intr-adevar mort) si despre monedele lipsa”. Ea a spus ca a primit si amenintari si comentarii calomnioase.

 

Robertson are acces la laptopul lui Cotten, dar scrie ca nu este capabila sa il deschida. “Calculatorul portabil de la care Gerry a efectuat afacerea companiilor este criptat si nu cunosc parola sau cheia de recuperare. In ciuda cautarilor repetate si harnice, nu am reusit sa le gasesc scrise nicaieri “.

 

Robertson a pastrat un expert pentru a incerca sa acceseze fondurile, dar pana acum nu a reusit sa faca acest lucru.

 

Platforma a continuat sa accepte fonduri dupa moartea lui Cotten, dar a fost intrerupta de directori pe 26 ianuarie.

 

La 31 ianuarie, QuadrigaCX a depus o cerere de protectie a creditorilor la curtea suprema din Nova Scotia, dupa luni de intarziere a tranzactiilor.

 

In cadrul unei sedinte de judecata din 5 februarie, compania incearca sa numeasca Ernst & Young ca monitor independent.