Tensiunile raman ridicate de la arestarea directorului Huawei, Meng Wanzhou, pentru presupusele incalcari ale sanctiunilor SUA legate de Iran, dar Canada tocmai a oferit o ramura de maslin. Curtea Suprema de Justitie British Columbia a acordat cautiunea pentru Meng, dupa ce avocatul si familia au facut presiuni pentru eliberarea conditionata.

Plateste 10 milioane de dolari (7 milioane de dolari in numerar) si trebuie sa ramana in provincie, sa se prezinte la un supraveghetor, sa accepte supraveghere, sa plateasca pentru securitate, sa locuiasca intr-o casa din zona Vancouver detinuta de sotul ei, Xiaozong) si ramana acasa intre orele 11:00 si 6:00.

 

Liu a promis, de asemenea, atat 1 milion de dolari in numerar, cat si valoarea de 14 milioane de dolari a doua case din Vancouver.

 

Procurorii de la Crown au avertizat ca Meng ar putea fi un risc de zbor datorat in primul rand averii si domiciliului sau principal in China, care nu are tratate de extradare cu Canada sau Statele Unite. Erau de asemenea ingrijorati ca Liu ar fugi pur si simplu cu sotia lui. Avocatul lui Meng, totusi, a aratat nu doar familia ei, ci implicatiile politice ale fugii CFO-ului – acest lucru ar fi foarte stanjenitor pentru China, a spus avocatul.

 

Acest lucru nu va atenua cerintele Chinei ca Meng Wanzhou sa fie eliberata definitiv si nici nu vor inceta acuzele conform carora aceasta retinere are motive politice. De asemenea, ar putea dura cateva luni inainte ca procesul de extradare sa se incheie. Cu toate acestea, acest lucru ar putea fi interpretat ca un gest grav intr-un moment critic.