Cinci dintre lucrurile pe care trebuie sa le stii despre 5G, urmatoarea generatie de tehnologie wireless care alimenteaza tensiunile dintre SUA si China

A existat o vreme in care cele doua mari puteri ale lumii erau interesate de armele nucleare. In ziua de azi, tensiunile dintre SUA si China implica tehnologia wireless care promite sa iti conecteze electrocasnicele la web.

 

Cele doua tari sunt implicate intr-un razboi politic legat de compania chineza de telecomunicatii Huawei. Americanii au adus numeroase acuzatii in ultima vreme, sustinand ca gigantul a furat secrete comerciale si a comis frauda, dar si ca are legaturi cu guvernul chinez si armata acestuia.

 

Compania neaga aceste acuzatii, si a cautat sa isi apere renumele in ceea ce priveste confidentialitatea si securitatea. Intre timp, aliatii SUA, inclusiv Marea Britanie, Noua Zeelanda, Australia, Canada, Germania si Japonia, au impus restrictii pentru echipamentele Huawei sau se gandesc sa o faca, invocand problemele de securitate nationala.

 

In spatele acestor tensiuni sta tehnologia 5G care urmeaza sa apara, si cine acapareaza mai mult din ea.

Iata cele cinci lucruri pe care trebuie sa le stii despre aceasta tehnologie si despre rolul pe care il are in acest razboi politic.

 

1. Ce este 5G?

 

5G nu se refera doar la un protocol sau la un dispozitiv, ci la o arie de tehnologii de retelistica menite sa lucreze impreuna pentru a conecta tot, de la masini care se conduc singure si pana la electrocasnice. Va furniza o latime de banda de 20 de GBps, suficient sa descarci filme HD instant si sa folosesti realitatea virtuala si augumentata, si toate acestea pe telefonul tau.

 

Primul telefon 5G impreuna cu infrastructura necesara vor deveni disponibile in acest an, dar o tranzitie totala va cere mult mai mult timp.

 

2. Care sunt imbunatatirile?

 

Retelele 5G opereaza pe doua frecvente. Pe de o parte vor exploata aceleasi frecvente ca si retelele 4G si retelele Wi-Fi, dar vor folosi un cod mai eficient si canale mai mari pentru a imbunatati viteza cu 25% pana la 50%. Pe de alta parte, retelele 5G vor folosi frecvente mult mai inalte, unde milimetrice, care pot transmite date la viteze mari pe distante scurte.

 

DIn moment de undele milimetrice se pierd pe distante mai lungi, reteaua 5G va avea nevoie de mai multi transmitatori. Multi dintre acesti transmitatori vor fi pozitionati la doar cativa zeci de metri unul de celalalt. Dispozitivele conectate vor face trecerea intre acesti transmitatori in mod insesizabil.

 

Pentru a creste latimea de banda, celulele 5G utilizeaza o tehnologie numita MIMO. Aceasta tehnologie permite catorva sute de antene sa lucreze in paralel, ceea ce va creste viteza si va reduce latenta la o milisecunda. Latenta retelei 4G este de 30 de milisecunde. De asemenea, reteaua 5G va suporta mai multi utilizatori conectati in acelasi timp.

 

In cele din urma, o tehnologie numita “duplex intreg” va creste capacitatea de date, permitand dispozitivelor sa trimita si sa primeasca date pe aceeasi frecventa. Acest lucru este posibil datorita unor circuite specializate, capabile sa asigure semnale de intrare si de iesire care nu interactioneaza intre ele.

 

3. Care sunt riscurile in ceea ce priveste securitatea?

 

Cea mai mare problema de securitate a retelelor 5G este cat de amplu vor fi folosite.

5G urmareste sa inlocuiasca toate conexiunile prin cablu, si permite mai multor dispozitive sa devina conectate si incarcate pe internet, inclusiv electrocasnicelor si utilajelor industriale. Chiar si masinile care se conduc singure, robotii industriali si dispozitivele din spitale care se vor baza pe 5G vor putea functiona fara nici cea mai mica problema.

 

La fel ca in cazul tuturor tehnologiilor noi, vulnerabilitatile in ceea ce priveste securitea vor aparea la inceput. Cercetatorii europeni au identificat deja cateva puncte slabe ale retelei, mai exact in modul in care cheile criptate for fi schimbate. Cu atat de multe dispozitive conectate, riscul de furt de date si sabotaj va creste considerabil.

 

Din moment ce 5G se vrea a fi o retea compatibila cu cele deja existente, mai exact cu 4G, 3G si Wi-Fi, problemele celor din urma se vor transfera noii retele. Agentia britanica GCHQ va sublinia in saptamanile ce urmeaza problemele de securitate ale tehnologiei Huawei.

 

In cazul 5G, un software de control va asigura conectivitatea continua, va crea retele virtuale si va oferi noi caracteristici de retea. Un operator de retea va putea crea o retea privata pentru o banca, spre exemplu, iar banca ar putea folosi caracteristicile retelei pentru a verifica identitatea utilizatorilor din aplicatia de online banking.

 

Pe de alta parte, acest software de control va oferi noi modalitati prin care hackerii pot accesa si manipula datele. Vor aparea, de asemenea, si noi cai de acces pentru diversi virusi, in timp ce bug-urile de harware ar putea ajuta utilizatorii rau intentionati sa acceseze retele virtuale si sa fure date. 

 

4. Poate fi securizata reteaua 5G?

 

Aceste griji legate de securitate suna mai grave decat sunt de fapt. Pentru toate exista solutii tehnice.

 

Utilizarea atenta a cheilor criptate poate ajuta la securizarea comunicatiilor, protejandu-le in timp ce acestea sunt transferate intre sisteme diferite sau intre retele virtuale, ajungand pana acolo incat sa le ascunda de companiile care detin hardware-ul. Astfel de coduri pot ajuta in combaterea hacking-ului.

 

“Daca o folosesti corect, reteaua 5G este mult mai sigura”, a afirmat Muriel Medard, profesorul care conduce Reteaua de Comunicatii de la MIT.

 

5. De ce exista atat de multe controverse in jurul retelei 5G dezvoltata de Huawei?

 

Huawei este cel mai mare furnizor de echipamente de retea din lume si al doilea cel mai mare producator de smartphone-uri din lume. Prin urmare, Huawei este in capul listei atunci cand vine vorba de piata 5G, care ar putea valora in cinci ani peste 123 de miliarde de dolari.

 

Daca Huawei va fi impiedicata sa intre pe pietele din vest, sau daca intrarea lor va fi intarziata, competitorii lor ar avea timpul necesar sa ii ajunga din urma. Pe de alta parte, exista motive intemeiate de ingrijorare legate de ideea ca o singura entitate sa controleze majoritatea pietei.

 

Guvernul SUA a decis ca este prea riscant sa permita unei companii chineze sa controleze infrastructura 5G.

 

Aceste masuri au sens, data fiind importanta retelei, complexitatea, si problemele de securitate care ar putea sa apara, precum si faptul ca o companie chineza ar putea capata o astfel de influenta. Huawei are presupuse legaturi stranse cu guvernul chinez si cu operatiunile digitale ale acestuia, asa ca motivele de ingrijorare sunt intemeiate.

 

Aceste lupte dintre Huawei si tarile din vest demonstreaza inca o data cat de importanta si de complexa este reteaua 5G.

 

Articol preluat de pe techcrunch.com