Tehnologia 5G este pe cale sa apara, insa majoritatea dintre noi nu stim ce este, sau de ce o vrem. Mare parte din acest motiv este faptul ca 5G vine cu beneficii mult mai diverse, si in functie de persoana intrebata, exista mai multe raspunsuri.

Din punct de vedere tehnic, tehnologia 5G reprezinta urmatoarea generatie privind conexiunea broadband. La inceput, tehnologia 5G va co-exista si va imbunatatii serviciile curente 4G, insa in scurt timp, retelele 5G de sine statatoare vor fi disponibile. Odata cu conexiunile 5G, vom beneficia de viteze de retea foarte mari, insa schimbarile majore vor fi se vor vedea in momentul in care toti operatorii de telefonie mobila vor implementa tehnologia milimetrica a undelor de inalta frecventa pentru a se lega la undele radio, lucru nerealizabil in trecut.

Deja anumiti operatori au trecut la montarea retelelor 5G pentru testare si evaluare.

Avand in vedere ca la inceput 5G-ul va imbunatati si ajuta reteaua 4G LTE, va mai dura ceva timp pana cand vom avea servicii 5G pure peste tot.

Ultimele stiri legate de tehnologia 5G

Pe 26 februarie, Qualcomm a anuntat ca procesorul dezvoltat de ei in 2020 va avea un modem 5G incorporat. Procesorul Snapdragon 855 dezvoltat de cei de la Qualcomm beneficiaza de o serie importanta de imbunatatiri, una dintre acestea fiind ca acesta suporta 5G. Cu toate acestea, pentru ca un telefon echipat cu acest procesor sa se poata lega la reteaua 5G, acesta va avea nevoie de un modem separat de la Qualcomm.

Odata cu lansarea urmatoruui procesor de top al celor de la Qualcomm, anuntat pentru 2020, acestia doresc sa inlature problemele legate de echipamentele extra, prin integrarea functionalitatilor legate de 5G direct in chip-ul procesorului.

Presendintele Qualcomm, Cristiano Amon, declara:
“Eforturile diviziei noastre de cercetare si dezvoltare, precum si plaformele noastre mobile de ultima generatie, ajuta producatorii sa scoata pe piata produse revolutionare la nivel global. Integrarea modem-ului nostru 5G multi-mod revolutionar, precum si a aplicatiilor de procesare a tehnologiilor intr-un singur chip, reprezinta un pas major in directia punerii la dispozitie a serviciilor 5G la scara cat mai larga, avand in vedere si faptul ca deja peste 20 de producatori OEM si operatori si-au anuntati planurile pentru lansarea unor produse bazate pe folosirea modemului nostru 5G anul acesta”.

Sa speram ca aceasta va duce la posibilitatea ca smartphone-urile sa suporte viteze 5G fara aiba preturi exorbitante, sau design-uri groase si inestetice. Insa, va dura ceva pana cand se va intampla ceva din toate acestea, Qualcomm sustinand ca va trimite mostre spre utilizare a noului chip in a doua jumatate a lui 2019, ceea ce insemna ca telefoanele echipate cu acest procesor ar putea sa apara cel mai devreme in prima jumatate a anului 2020.

Ca sa intelegem mai bine tehnologia 5G, o putem privi ca fiind compusa din doua parti – 5G de frecventa joasa (5G aparent) si 5G de frecventa inalte.

Retelele de frecventa joasa reprezinta un 5G aparent, si vor folosi aceleasi benzi radio folosite si de tehnologiile actuale, insa vor schimba codarea semnalului ( adica polarizarea canalelor, tehnologie utilizata de Huawei, prin care a obinut viteze de 27Gbps folosindu-se de retelele existente ), si benzi de canale mai late care vor permite viteze cu pana la 50% mai mari decat cel mai bun 4G LTE existent in prezent.

Retelele care vor folosi aceste modificari, vor putea sa aiba aceasi acoperire de retea ca si in prezent, acest lucru insemnand ca nu este nevoie de instalare de celule de retea aditionale, putand fi folosita reteaua existenta. Cu toate acestea, exista o serie de echipamente noi care vor tebui montate in locatiile existente, ca si parte a procesului de pregatire pentru 5G.

Inovatia propusa de 5G este, de fapt, folosirea unui spectru de frecvente inalte. Spectrele de unde la frecvente de 28 de GHZ, de exemplu, permit folosirea de canale foarte rapide si foare largi pentru comunicarea intre serviciile broadband, deoarece nu sunt asa congestionate ca cele folosite in prezent. Aceste canale mai poarta numele de frecvente de unde milimetrice, si au o singura problema – nu calatoresc la fel de departe ca semnalele pe frecventa joasa.

Acesta este, insa, pretul ce trebuie platit pentru viteze mai mari ale conexiunilor. Daca ne gandim la un router Wi-Fi, conexiunea pe 2.4 GHz, pe canale inguste este mult mai lenta decat conexiunea de 5Ghz, pe canale largi, dar al carei semnal scade rapid pe masura ce ne indepartam de router. Explicatia este una simpla, undele milimetrice 5G au nevoie de mai multe celule mici si mai apropiate una de alta. Este singura modalitate sa putem folosi aceasta tehnologie in siguranta, deoarece, daca s-ar gasi solutii sa se extinda semnalul pentru a acoperi distante mai mari, la aceste frecvente ridicate ar fi foarte daunatoare pentru sanatate.

Telefoanele anuntate in 2019 si capabile sa suporte 5G sunt : Samsung S10 5G, Samsung Galaxy Fold, Lg V50 ThinQ, Huawei Mate X, OnePlus 5G Phone, Xiaomi Mi Mix 3 5G, ZTE Axon 10 Pro 5G.

Qualcomm a gandit proiectarea de chip-uri care vor fi gata sa fie folosite pe 5G in forma sa curenta, dar si pe viitor, pe masura ce tehologia se maturizeaza si se imbunatateste. Se stie, de asemenea, ca si Samsung dezvolta aparate 5G pentru operatorii Verizon, AT&T si Sprint din America, precum si pentru operatori din Europa, OnePlus planueiste sa lanseze primul telefon 5G din Europa candva in acesta primavara, iar Huawei este pregatita pentru 5G in Asia precum si in locurile din America de Nord, unde isi desfasoara inca activitatea. Deja se preconizeaza ca la jumatatea acestui an, cam toti producatorii vor anunta lansari de device-uri capabile sa suporte 5G.

Aplicabilitatea retelelor 5G depaseste insa sectorul mobil si, datorita vitezelor foarte mari ce pot fi atinse, poate concura cu internetul broadband prin fir, deoarece o retea completa pe unde milimetrice poate avea aceleasi capacitati precum o retea prin fir care foloseste tehnologia din ziua de azi. Si, spre deosebire de o retea prin fibra optica, nu va trebui sa vina o armata de specialisti pentru a va instala 5G.

Nu doar viteza este primordiala cand vorbim de retele. Pe termen scurt, tehnologia 5G aduce beneficii la fel de mari operatorului, cat si clientului. Costurile initiale aferente instalarii de echipamente noi vor fi depasite de cele ce ar trebui luate in considerare pentru intretinerea celor actuale care sunt imbatranite, iar abilitatea de a concura cu retelele fixe prin fibra optica fara a fi nevoie de cabluri va atrage din ce in ce mai multi clienti, si anumite costuri vor fi transferate catre clienti, ca de obicei.

Insa, pe termen lung, lucrurile stau altfel. Numai cantitatea imensa de date care va putea fi schimbata la viteze extrem de mari inseamna ca 5G va face mult mai mult decat sa aduca viteze mari de download pe telefoane. Invatarea la distanta, dispozitive conectate care lucreaza intre ele, municipalitati si orase intregi interconectate, precum si alte aplicatii ce necesita latimi mari de banda, care pana acum erau vise, vor putea sa fie transpuse in realitate cu ajutorul tehnologiilor 5G.