Au trecut deja aproximativ patru ani de la marele experiment cu smartwatch-urile, ceea ce inseamna ca stim deja la ce sunt bune acestea (urmarire fitness, notificari), si la ce nu sunt bune (inlocuirea totala a telefonului). Daca vrei sa cumperi un smartwatch, fie pentru ca nu ai mai avut inainte si esti curios, sau pentru ca vrei sa il schimbi pe cel pe care il ai cu un model mai nou, te poti astepta ca smartwatch-urile de azi sa aiba o durata de viata a bateriei mai buna, sa aiba o viteza mai buna, si poate sa vina cu cateva noi functii.

 

Insa chiar si cel mai performant smartwatch inca depinde de un smartphone, si chiar daca achizitionezi un model cu conexiune LTE si platesti un abonament, tot nu te poti debarasa de telefon. Acesta este motivul pentru care consideram ca smartwatch-urile cu conexiune LTE nu sunt tocmai o investitie buna pentru majoritatea persoanelor – este mai usor si mai ieftin sa iti pastrezi telefonul cu tine, si sa folosesti ceasul ca pe un fel de telecomanda.

Alegerea unui smartwatch trebuie sa se bazeze pe modelul telefonului tau, asa ca alegerile noastre sunt impartite in doua categorii: optiuni pentru iPhone si optiuni pentru utilizatorii Android.

 

Optiuni pentru iPhone: Apple Watch 4

 

Pentru utilizatorii de iPhone, Apple Watch 4 este de departe cea mai buna optiune. Ecranul este mare si luminos, iar piesa hardware este comfortabila. Apple Watch are, de asemenea, cel mai bun ecosistem de terta parte – exista numeroase curele, accesorii, incarcatoare, statii de incarcare, aplicarii si teme pe care le poti folosi cu ceasul.

 

Apple Watch exceleaza la accesul rapid la notificarile telefonului tau, si iti permite sa raspunzi la mesaje rapid si usor. Il poti folosi ca instrument de redare audio, si este minunat pentru a controla muzica de pe telefon. Ceasul are, de asemenea, Apple Pay, pentru a face cumparaturi printr-un portofel virtual sau prin intermediul telefonului, GPS, un monitor pentru bataile inimii si chiar abilitatea de a te anunta cu privire la niste eventuale probleme de inima.

Apple Watch 4 are toate caracteristicile pe care le astepti de la un smartwatch

Durata de viata a bateriei poate varia in functie de cat de mult utilizezi ceasul, si in functie de cat de multe notificari primesti, dar bateria va tine, cu siguranta, mai mult de o zi, uneori chiar doua zile. Trebuie sa il incarci regulat, dar nu trebuie sa isi faci griji ca bateria se va termina in mijlocul zilei, cu conditia sa incepi ziua cu bateria incarcata.

 

Spre deosebire de celelalte ceasuri de pe piata, Apple Watch nu ofera optiunea “”always-on”, deci nu iti va arata ora decat daca vei apasa pe ecran. Este ironic ca punctul slab al unui ceas este tocmai afisarea orei.

 

Insa in afara de acest aspect, nu sunt multe lucruri negative de spus despre Apple Watch 4, ceea ce face ca acest ceas sa fie cea mai buna optiune pentru utilizatorii de iPhone.

 

 

Optiuni pentru utilizatorii de Android:

 

Samsung Galaxy Watch

 

Daca ai un telefon cu Android, ceasul de la Apple nu va functiona, si cea mai buna optiune va fi Samsung Galaxy Watch. Galaxy Watch functioneaza si cu Android, dar si cu iPhone, dar cel mai bine functioneaza cu telefoanele Samsung.

 

Gataxy Watch are mai multe functii decat te-ai astepta sa aiba un smartwatch modern: GPS, ecran tactil, durata de viata a bateriei prelungita, control prin voce, plati mobile, si monitor pentru bataile inimii. Are un cadran circular, care este usor de citit atat in interior, cat si afara, si are un mod “always-on” care te ajuta sa vezi ora fara probleme.

 

Cea mai buna parte la Galaxy Watch este meniul rotativ, care simplifica interfata software. La fel ca si Apple Watch 4, Galaxy Watch are o durata de viata a bateriei foarte buna, de pana la cateva zile daca ceasul nu este folosit intens.

 

Cea mai buna parte a ceasului este meniul rotativ

 

Domaniul in care Galaxy Watch nu exceleaza este cel al suportului din terta parte. Nu exista prea multe aplicatii pentru acest ceas, iar temele, cu toate ca sunt multe, nu sunt foarte bune. Daca folosesti Galaxy Watch cu un telefon care nu este facut de Samsung, va trebui sa instalezi numeroase aplicatii pe telefon pentru a putea accesa toate functiile, ceea ce poate fi enervant.

 

In afara acestor probleme, Galaxy Watch este cea mai buna varianta pentru utilizatorii de Android.

 

Alte optiuni

 

Restul smartwatch-urilor disponibile reprezinta variatii ale Wear OS, care folosesc platforma Google. Cea mai mare problema a acestor dispozitive este ca par a fi cu o generatie sau doua in urma Apple si Samsung.

 

Au mai putine functii, o durata de viata a bateriei mai mica, si in majoritatea cazurilor au design-uri neinspirate.

 

Bazat pe experianta noastra, ceasurile Wear OS care se remarca sunt cele facute de Fossil si de alte branduri cunoscute (cum ar fi Skagen), si sunt disponibile intr-o gama variata de modele si culori.