Homeland Security declara ca se asteapta sa utilizeze tehnologia de recunoastere a fetei la 97% dintre pasagerii din aeroporturi in urmatorii patru ani.

 

Sistemul, care implica fotografierea pasagerilor inainte de imbarcare, a inceput in 2017 si a fost operational in 15 aeroporturi din SUA de la sfarsitul anului 2018.

Sistemul de recunoastere a fetei functioneaza prin fotografierea pasagerilor la poarta de plecare. Apoi verifica aceasta fotografie intr-o biblioteca cu imagini din aplicatiile de viza si de pasaport, precum si cele luate de agentii de frontiera atunci cand strainii intra in tara.

 

Scopul sistemului este de a oferi “iesirea biometrica”, care ofera autoritatilor o idee despre cine pleaca si intra in tara si le permite sa identifice persoanele care si-au depasit vizele. Cuart noteaza ca autoritatile americane s-au bazat in mod traditional pe manifestarile de zbor ale companiilor aeriene pentru a urmari cine pleaca din tara.

 

De la introducerea sistemului actual, recunoasterea faciala a identificat 7.000 de pasageri care si-au depasit vizele din cele 15.000 de zboruri urmarite. Clientii americani si protectia frontierelor (CBP) estimeaza ca peste 600.000 de persoane isi depasesc viza in fiecare an, o infractiune care prevede o pedeapsa maxima de interdictie de 10 ani pentru intrarea in SUA.

 

Criticii sunt impotriva construirii unei baze de date cu milioane de fotografii,considerand ca este o amenintare la adresa libertatilor civile. Odata ce aveti baza de date, ar fi usor sa o impartiti cu alte agentii, transformandu-l efectiv intr-un instrument de cautare pentru toate autoritatile de aplicare a legii.

 

Actuala versiune a sistemului a intrat in test pentru prima data in 2017, intr-un zbor intre Atlanta si Tokyo. Acesta a fost initial planificat sa se extinda la scara mai larga la inceputul anului 2018, dar implementarea sa a fost grabita de administratia Trump si a fost extinsa la mai multe aeroporturi in vara anului 2017.