Aplicatia numita in trecut Musical.ly si cunoscuta in prezent sub denumirea de TikTok este trimisa in judecata pentru acuzatiile ca a colectat si expus datele personale ale copiilor sub 13 ani, cu incalcarea legilor privind protectia vietii private.

 

Bytedance a achizitionat Musical.ly in 2017 – lansat initial in 2014 – intr-o tranzactie evaluata la aproape un miliard de dolari la acea vreme. Bytedance a anuntat mai tarziu ca va rebrandui Musical.ly ca TikTok. Toate cele trei companii sunt numite parati in procesul de actiune de clasa depus marti la Curtea de District a Statelor Unite pentru Districtul de Nord din Illinois.

 

Plangerea sustine ca prima problema a aplicatiei a fost aceea ca nu a reusit sa creeze garantii adecvate pentru a impiedica minorii sa utilizeze aplicatia. Pentru a crea un cont, aplicatia a necesitat identificarea personala a informatiilor utilizatorilor, cum ar fi adresa lor de e-mail, numarul de telefon, numele de utilizator, numele si prenumele si o fotografie si biografie in care acestia ar putea dezvalui varsta lor. Mai mult, actiunea sustine ca intre decembrie 2015 si octombrie 2016, aplicatia a colectat si date despre locatia utilizatorilor, caracteristica care „a permis aparatorilor si altor utilizatori ai aplicatiei sa identifice locul in care se afla un utilizator”.

 

Pe langa faptul ca este o platforma pe care utilizatorii ar putea comunica cu alti utilizatori pe videoclipurile lor si prin mesaje directe, conturile de utilizator au fost setate public in mod implicit – impreuna cu toate acele informatii de identificare personala. Cu toate acestea, actiunea sustine ca, chiar daca utilizatorii ar trebui sa isi stabileasca profilul ca privat, „profilurile lor, inclusiv numele de utilizator, imaginile de profil si bio, au ramas publice si pot fi cautate de alti utilizatori.”

 

In plus, actiunea sustine ca, pana in octombrie 2016, aplicatia avea o caracteristica care sa le permita utilizatorilor sa se conecteze cu alti utilizatori Musical.ly din zona lor prin intermediul unei filele „orasul meu”, care ar putea afisa „o lista de alti utilizatori in cadrul unui O raza de 50 de mile si cu care utilizatorul s-ar putea conecta si interactiona urmand utilizatorul sau trimitand mesaje directe”. Actiunea sustine ca aceasta combinatie de esecuri a creat o situatie care ar putea transforma-o intr-un mediu periculos pentru copii.

 

“Deoarece aplicatia a dezactivat practic toate functiile de confidentialitate implicite, au existat ramificari grave, inclusiv rapoarte ale adultilor care incearca sa contacteze copii minori prin intermediul aplicatiei”, se arata in plangere. „Aceste rapoarte expuneau potentialul periculos al aplicatiei, ceea ce a permis adultilor care se prezinta ca fiind copii sa trimita mesaje necorespunzatoare copiilor minori care folosesc aplicatia.”

 

Plangerea sustine ca Musical.ly a primit „mii” de notificari de la parinti despre copiii lor care se afla in aplicatie fara acordul lor.

 

La inceputul acestui an, Comisia Federala a Comertului a anuntat ca a ajuns la o solutionare de 5,7 milioane de dolari cu Musical.ly in legatura cu o reclamatie separata care pretindea ca „a colectat ilegal informatii personale de la copii”, incalcand Legea privind protectia confidentialitatii online a copiilor (COPPA).

 

Intr-o declaratie catre Gizmodo prin e-mail cu privire la noua plangere, un purtator de cuvant al TikTok a spus ca o „rezolutie trebuie anuntata in curand”.

 

“TikTok a fost constient de afirmatiile din plangere cu ceva timp in urma si, desi nu suntem de acord cu o mare parte din ceea ce se pretinde in plangere, am colaborat cu partile implicate pentru a ajunge la o solutionare a problemelor”, a spus purtatorul de cuvant.