Guvernul rus a confirmat planurile de a infiinta o versiune online a enciclopediei sale nationale, Marea Enciclopedie Rusa dupa ce presedintele Vladimir Putin a declarat luna trecuta ca Wikipedia este „nesigura” si ar trebui inlocuita. Guvernul a declarat ca acest lucru va asigura ca cetatenii rusi pot merge online pentru a gasi „informatii fiabile care sunt actualizate constant pe baza surselor de cunostinte verificate stiintific.”

 

In mod specific, va fi o versiune online pentru Marea Enciclopedie Rusa (succesorul enciclopediei oficiale a Uniunii Sovietice), ale carei volume au fost publicate din 2004 pana in 2017. Autoritatile ruse au dat deoparte un buget de aproximativ 2 miliarde de ruble (31 de milioane de dolari), a declarat Serghei Kravets, redactor pentru Marea Enciclopedie rusa, luna trecuta, agentiei ruse de stiri TASS. Guvernul va infiinta, de asemenea, un centru national de cercetare si educatie pentru Marea Enciclopedie rusa, potrivit unei rezolutii oficiale.

 

Anuntul poate fi vazut ca parte a unei presiuni mai largi de catre guvernul rus de a exercita un control mai mare asupra a ceea ce cetatenii sai vad si fac online. Scopul final este de a face internetul rusesc independent de structurile globale si sa poata rezista atacurilor din strainatate, conform unei noi legi care a intrat in vigoare la 1 noiembrie. De asemenea, face parte dintr-o incercare oficiala pentru a acorda prioritate produselor si serviciilor fabricate din Rusia mai presus de altele . Noile legislatii adoptate in aceasta saptamana vor impune producatorilor de smartphone-uri, computere si alte dispozitive sa se asigure ca sunt prevazute cu software-ul rusesc instalat.

 

Guvernul Rusiei nu a fost niciodata un mare fan al Wikipedia. Acesta a blocat in repetate randuri versiunea site-ului in limba rusa de la lansarea sa in 2001. Grupurile de propaganda online legate de Kremlin au fost surprinse in incercarea de a edita inregistrarile Wikipedia cu privire la trasarea zborului 17 al companiilor aeriene malaeziene si al conflictului din Ucraina din 2014. Si din 2012, voluntarii rusi pentru Wikipedia nu au mai fost lasati sa primeasca ajutor financiar din strainatate din cauza legii privind agentii straini din tara.