Apple isi reimprospateaza linia de computere iMac, cu un nou anunt in ceea ce pare a fi o saptamana incarcata pentru companie.

Update-urile iMac sunt de obicei concentrate pe puterea de procesare, apropiindu-se de ceea ce poate fi considerat un computer profesional. Insa Apple continua sa faca o diferentiere intre desktop-urile destinate familiilor si afacerilor mici, si cele gandite pentru profesionistii dispusi sa plateasca bani frumosi pentru ele.

Linia de computere iMac mici, cele de 21.5 inci, era disponibila pana acum in doua modele, unul fara display Retina, care pornea de la 1099 de dolari, si un alt model cu display Retina 4K, cu un pret de start de 1299 de dolari. Primul dintre ele va ramane la fel. Al doilea vine acum si cu o optiune cu opt nuclee, procesor Intel Core i7 cu Turbo Boost, ce ajunge pana la 4.6 GHz. Poate fi configurat si cu o placa video Radeon Pro Vega 20, optiune care este disponibila si pentru MacBook Pro.

iMac-ul de 27 de inci, cu un display 5K, va fi chiar mai spectaculos. Poate fi configurat cu pana la opt nuclee, procesor din a 9-a generatie Intel Core i9, cu Turbo Boost de pana la 5.0 GHz. Acesta este primul iMac cu procesor i9, ultimul model de la Intel.

iMac-ul de 27 de inci este disponibil si cu placa video Radeon Pro Vega 48, care are 8 Gb de memorie de mare latime de banda.

Ambele vor fi azi puse in vanzare, si vor fi disponibile in magazinele Apple de saptamana viitoare. iMac-ul de 21.5 inci cu display 4K va porni de la 1299 de dolari, la fel ca si inainte. Vorbim de linia de computere iMac care folosesc procesoare Intel i8. Modelul de 27 de inci incepe de la 1799 de dolari. Configuratiile de top vor costa, cu siguranta, mult mai mult.

Exista multe aspecte de considerat inainte de a stii daca acest upgrade merita banii, asa ca Apple dezvaluie si cateva cifre concrete. Computerul de 21.5 inci ar trebui sa livreze o performanta grafica cu 80% mai rapida decat predecesorul sau, si o performanta totala cu 60% mai buna.

Cel de 27 de inci este considerat ridicol de rapid in comparatie cu vechiul model. Software-ul audio Logic Pro va suporta de doua ori mai multe instrumente si efecte. Programul de editare video Final Cut Pro va putea lucru cu mai multe difuzari 4k in acelasi timeline. Aplicatiile terte, precum Adobe Lightroom si Photoshop vor avea, de asemenea, performante imbunatatite.

Aceste diferente nu sunt surprinzatoare daca te gandesti ca linia de computere iMac actuala avea deja mai mult de un an si jumatate, fiind lansata in 2017. Apple isi reimprospateaza computerele mai rar decat alte dispozitive, precum iPhone-ul, asa ca aceste upgrade-uri semnificative sunt imperios necesare.

Una dintre caracteristicile care inca lipseste din linia de computere iMac, de altfel superbe, si pe care competitorii precum Surface Studio 2 de la Microsoft au introdus-o deja, este touchscreen-ul. Piata tinta a Apple este formata din afacerile mici si din profesionisti, care folosesc oricum mouse, tastatura, sau tableta grafica, pentru a-si rezolva problemele. Insa Apple a inceput sa isi dezvolte si componenta domestica, cu parinti si copii ce folosesc acest computer.

Potrivit companiilor de cercetare IDC si Gartner, livrarile Mac din perioada sarbatorilor, precum si din intregul an 2018, au fost slabe, la fel ca intreaga industrie PC, care se afla in declin. De cand Apple a decis sa nu mai publice numarul unitatilor vandute, este greu sa ne dam cu parerea concret, insa ceea ce stim este ca incasarile din linia de computere iMac au crescut. In primul trimestru fiscal din 2019, care a inclus perioada sarbatorilor, Apple a avut incasari de 7.4 miliarde de dolari, fata de 6.8 miliarde de dolari in anul precedent.

 

Preluat de pe Wired