Desi unii clienti se plang de design-ul invechit al Apple Watch, acesta castiga admiratia cercetatorilor din domeniul medical. In timp ce contracandidatii sai se lauda cu design-uri care mai de care mai interesante, nu odata ceasul Apple a fost mentionat in relatari despre cum s-ar putea sa fi salvat o viata. Aceste relatari imprastiate nu au fost prea mediatizate, insa, un studiu stiintific al Universitatii Stanford, a confirmat prin cercetarile sale utilitatea device-ului.

Fibrilatia Atriala sau AFib, cum mai este cunoscuta, este considerata unul dintre asasinii tacuti ai zilelor noastre. De multe ori aceasta afectiune trece nedetectata, si poate fi intermitenta, ceea ce duce la o diagnosticare intarziata, sau chiar la deces. Orice instrument care poate alerta oamenii despre posibila afectiune in mod exact, si care este fiabil, poate salva vieti, iar studiul intitulat Apple Heart al celor de la Stanford a urmarit sa determine daca ceasul Apple este unul dintre aceste instrumente.

In noiembrie 2017, compania producatoare Apple si Universitatea Stanford au distribuit ceasuri Apple la peste 400.000 de participanti la studiu, din peste 50 de state americane. Studiul a durat opt luni, iar participantii au fost monitorizati cu privire la orice notificari de tip AFib venite de la ceasul Apple si de la aplicatia care a venit cu acesta. Daca acestia primeau o astfel de notificare, trebuia sa mearga la un consult, si primeau un aparat ECG pentru a le fi monitorizata conditia.

Din peste cei 400.000 de participanti, numai 2000, adica 0.5 % au primit aceasta notificare. Poate parea o cifra mica, insa este una semnificativa. Aceasta inseamna ca utilizatorii nu vor fi asaltati de mesaje eronate care semnaleaza afectiunea. De fapt, din acei 2000, se pare ca 84 % chiar au fost descoperiti cu aceasta afectiune. Din acestia, 57 % au mers sa inceapa tratamentul, ceea ce pe termen lung, s-ar putea sa le fi salvat viata.
Apple nu face publicitate ceasului sau ca unui dispozitiv de diagnosticare profesional, insa confirma rolul device-ului in detectarea din timp a problemelor de sanatate. Nu este de mirare, deci, ca Apple continua sa se focuseze pe acest tip de utilizare, in timp ce alti producatori de smartwatch-uri sunt atenti la aceste detalii.

Preluat de pe Slash Gear