In majoritatea caselor si birourilor nu poti arunca o piatra fara a lovi un PC cu Windows 10 instalat. Microsoft ruleaza pe monitoare in aproape toate scolile si bibliotecile, in intreprinderi mari si mijlocii, dar si in sufragerii, dormitoare de-a lungul intregii planete.

 

Windows a devenit un lucru atat de comun, incat multi dintre noi nu realizam ca are caracteristici speciale care sporesc viteza calculatorului, streaming media pe mai multe dispozitive, partajarea continutului cu familia si personalizari pentru a il face cat mai propriu. Windows a fost imbunatatit considerabil in ultimii 30 de ani, iar numarul de trucuri la indemana va poate surprinde.

 

 1. Un nou meniu de Start pentru Windows 10

 

Meniul de pornire este un clasic al Windows-ului. Este usor de accesat prin intermediul pictogramei stilizate din

coltul ecranului. Un simplu click pe acesta si obtii un top al celor mai utilizate programe, accesul la optiunile de alimentare si comenzi rapide pentru a explora fisierele, dar si setarile computerului. Poti modifica aspectul meniului de pornire daca apesi click dreapta pe pictograma. Daca utilizezi un touchscreen, atinge doar pictograma, tine-o apasata pentru o secunda si elibereaz-o.

 

De asemenea, poti folosi o scurtatura din tastatura apasand tasta Windows. Da click dreapta pe pictograma Start si accesezi rapid meniul. Pe langa accesul la programe, vei regasi inclusiv Task Manager, Panel Control, Device Manager si chiar si Prompt Command. De asemenea, puteti accesa acest meniu avansat apasand tasta Windows + X.

 

 1. Disk Cleanup

 

Iti mai amintesti de curatarea aplicatiilor de pe disc? A fost o modalitate de a face computerul sa ruleze mai repede cand PC-urile aveau mai putin RAM decat au astazi. Disk cleanup nu mai este o prioritate pentru majoritatea dintre noi, deoarece PC-urile si laptopurile au devenit mai sofisticate. Dar computerul tau i-ar face bine o revigorare din cand in cand.

Disk Cleanup este o metoda simpla de stergere a fisierelor si a golirii cosului Recycle Bin. In Windows 10, tastati “disk cleanup” in optiunea Search, mai precis in locul in care scrie Type here to >>  Dati click pe aplicatia Disk Cleanup >> Selectati fiecare folder pe care doriti sa il stergeti, cum ar fi fisierele temporare.

 

 1. Eliminarea malware-ului

 

Este mai important decat oricand sa avem securitate informatica. Windows Defender este un instrument de securitate care poate fi configurat pentru a bloca atacurile malware in timp real. Se poate utiliza si pentru a scana computerul daca simti ca nu functioneaza la parametri optimi..

 

Pentru a te asigura ca este activata, tasteaza “Windows Defender” in taskbar >> Selecteaza aplicatia Windows Defender >> Asigura-te ca ai bifat activarea protectiei in timp real.

 

 1. Deschide rapid Taskbar

 

Windows 10 a adus cu el o multime de comenzi rapide pe care le poti utiliza convenabil prin tastatura. Uita-te la bara de activitati din partea de jos a ecranului, unde ai pictograme de program aliniate, cel mai probabil inclusiv browserul web si fisierul tau Windows, printre altele. Poti deschide aceste programe apasand tasta Windows si numarul care corespunde locatiei pictogramei din bara.

 

Sa spunem, de la stanga la dreapta, regasesti pictograma folderul File Explorer, pictograma browser rotunda multi-colorata Chrome si albastrul “e” pentru browserul Explorer. Tine apasata tasta Windows si apasa “2”, iar Chrome se va deschide pentru tine. Este o modalitate rapida de a iti accesa cele mai populare aplicatii fara a atinge mouse-ul.

 

 

 1. Asistenta rapida

 

Toti avem un membru al familiei pe care tehnologia inca il bate, nu-i asa? Ar putea fi matusa ta, cel mai bun prieten din liceu sau tatal tau doxa de carte, dar novice in folosirea computer-ului.

 

De aceea exista Quick Assist. In Windows 10, tasteaza “Quick Assist” in taskbar >> Selecteaza daca sa primesti sau sa oferi asistenta si urmeaza instructiile de pe ecran.

 

 1. Streaming video

 

Probabil ca nu te gandeai la Windows 10 pentru a transmite stream-uri video pe televizor. Cu toate acestea, poti utiliza dispozitive compatibile, cum ar fi Roku si Xbox One S pentru a transmite pe tv. Introdu “streaming media” in taskbar Windows 10 >> Selecteaza Options – Streaming media si urmeaza instructiunile.

 

 1. Zguduie-ti Windows-ul

 

Iata ceva distractiv. Daca ai numeroase ferestre deschise, si doresti sa decongestionezi rularea lor, fa acest lucru. Da click pe bara superioara a ferestrei pe care doresti sa o mentii, trage-o in jos si agita mouse-ul pentru a minimaliza instantaneu toate celelalte ferestre deschise. Fa-o din nou pentru a restabili ferestrele.

 

 1. Descopera aplicatia care iti incetineste calculatorul

 

Lucrezi pe calculatorul tau, dar ceva il incetineste. Vrei sa strigi “Grabeste-te!” in timp ce astepti ca fisierele sa se schimbe sau modificarile sa fie salvate. Este timpul sa afli ce te tine pe loc, asa ca deschide Task Manager si verifica tab-ul “Processes”. Acesta iti va arata ce aplicatii si programe ruleaza in fundal si cat de mult din CPU-ul, memoria, discul si resursele de retea consuma fiecare.

 

 1. Task Manager

 

Managerul de activitati Windows a fost o data o caracteristica destul de simpla, folosita in principal pentru a renunta fortat la un program care nu raspundea. Task Manager Windows 10 este mult mai detaliat. Poti sa il accesezi prin intermediul meniului Start sau prin atingerea combinatiei traditionale de taste Control-Alt-Delete si selectarea acestuia din meniul care apare.

 

 1. Tine evidenta aplicatiilor

 

Cand deschizi meniul initial, vei vedea o lista a aplicatiilor care ruleaza in partea laterala. Aplicatiile cele mai utilizate sunt in partea de sus, iar restul sunt prezentate in ordine alfabetica. Poti sa le parcurgi pe toate pentru a gasi pe cea pe care doresti sa o deschizi, dar o modalitate mai rapida de a gestiona este sa dai click pe oricare dintre literele principale (cum ar fi “A”). Se va dispune pe ecran o fereastra cu toate aplicatiile care contin acea litera. Doar dai click pe aplicatia pe care vrei sa fii directionat.

 

 1. Planificarea task-urilor

 

Task Scheduler face exact ceea ce crezi; te ajuta sa programezi computer sa indeplineasca anumite task-uri cum ar fi oprirea la un moment dat in fiecare zi. Tasteaza “Task scheduler” in taskbar pentru a incepe.

 

 

 1. Gaseste fisiere lipsa sau corupte

 

Retine acest lucru: cmd. Te va ajuta sa gasesti fisierele de care sistemul de operare Windows are nevoie sa functioneze corect. De asemenea, te poate ajuta sa remediezi problemele.

 

Tasteaza “cmd” in taskbar >> click dreapta pe Command Prompt >> Selecteaza Run As Administrator. Pentru a gasi fisierele lipsa sau deteriorate, tasteaza “sfc / scannow”. Pentru a verifica problemele legate de disc, tasteaza “chkdsk / f”.

 1. Partajarea fisierelor

 

Tu si familia ta probabil ca va trimiteti reciproc fisier. Poti trimite un document sau un videoclip prin e-mail. O modalitate mai buna este insa sa configurezi un cont pentru toate persoanele din casa in Windows pentru a partaja fisiere.

 

Incepe dand click pe butonul Start. Apoi, mergi la Setari >> Network & Internet >> HomeGroup.

 

 1. Print PDF

 

Daca utilizezi documente, auzi invariabil “Trimite-mi-l in format PDF”. PDF este un format de fisiere compatibil in mai multe sisteme de operare si programe software. Windows 10 poate converti cu usurinta un document Word intr-un PDF.

 

Pentru a face acest lucru, treci prin pasii de tiparire asa cum ai proceda normal. Cand vezi optiunea de a alege o anumita imprimanta, selecteaza optiunea “Microsoft Print to PDF.”

 

 1. Record screen

 

Esti obisnuiti cu videoclipuri si jocuri online care apar in timp real, dar acum le poti inregistra pentru vizionare ulterioara. Cand te afli in joc sau video, da click pe tasta Windows de la tastatura si apasa litera G in acelasi timp. Urmeaza instructiunile pentru inregistrare.

 

 

 1. Accelereaza rularea la pornire

 

Cand computerul devine lent, acceseaza Task Manager si redu numarul de programe care se incarca la pornire. Da click pe “Startup” si vei vedea o lista a tuturor programelor, indiferent daca acestea sunt activate sau nu si vei putea vizualiza ce fel de impact au fiecare la timpul de pornire.

 

Selecteaza un program si apasa butonul “Disable” pentru a il elimina din procesul de pornire. Verifica orice care are impact mediu sau mare, dar concentreaza-te asupra programelor pe care nu le folosesti des.

 

Daca gasesti o aplicatie care consuma mai mult decat ar fi normal, atunci o poti inchide selectand-o si dand click pe “End task”, nu inainte de a te asigura ca ai salvat tot ce lucrai.