Minatul crypto ilicit sau cryptojacking “este, in esenta, disparut”, mentioneaza un raport publicat de compania MalwareBytes.

 

Potrivit raportului, dupa ce serviciul de mining CoinHive, inchis la inceputul lunii martie – cand echipa a sustinut ca proiectul a devenit neprofitabil din punct de vedere economic – cryptojacking-ul impotriva consumatorilor a scazut drastic. In acelasi timp, numarul acestor atacuri care vizeaza intreprinderile a crescut de la ultimul trimestru.

 

Mai mult, MalwareBytes noteaza de asemenea ca detinatorii BitCoin (BTC) care utilizeaza portofelele Electrum pe Mac au pierdut peste 2,3 milioane de dolari in monede furate cu ajutorul unei versiuni infectate a portofelului in primul trimestru din acest an.

 

Cryptojacking este utilizarea unui dispozitiv de calcul pentru a mina crypto fara cunostintele proprietarului dispozitivului. Efectele frecvente cu care se confrunta utilizatorii sunt incetinirea, generarea de caldura si o durata de viata mai scurta a bateriei. Criptomoneda prefereata in astfel de operatiuni este Monero (XMR) datorita capacitatii de a o exploata pe hardware inferior.

 

Dupa cum a raportat Cointelegraph in luna mai a anului trecut, un cercetator a sustinut in acel moment ca scriptul de minat Coinhive a fost detectat pe mai mult de 300 de site-uri guvernamentale si universitare din intreaga lume.

 

La inceputul acestei saptamani, compania Symantec, aflata in SUA, a descoperit o fluctuatie intr-un nou malware de tip crypto mining, care vizeaza in principal intreprinderile.