Alegerile legislative de astazi din Benin nu vor vedea contestari de la nici unul din partidele din opozitie. Un alt lucru la care alegatorii nu vor avea acces : internet.

 

Cercetarile efectuate de organizatia de monitorizare digitala NetBlocks arata ca furnizorul de Internet Spacetel, cel mai important furnizor de internet, a fost inchis. Miscarea vine la cateva ore dupa ce aplicatiile, inclusiv WhatsApp, Facebook, Twitter, Telegram si Instagram, au fost blocate duminica (28 aprilie) la miezul noptii. Retelele private virtuale, inclusiv Tunnelbear, Hola si PureVPN, utilizate de obicei pentru a eluda cenzura online, au fost, de asemenea, inaccesibile in tara.

 

Natiunea Africii de Vest se alatura acum statelor africane, inclusiv Sudanului, RD Congo si Egipt, care au acces limitat online inaintea alegerilor cheie, referendumurilor politice sau protestelor antiguvernamentale din acest an. Activistii spun ca reducerile au de obicei costuri economice, politice si sociale semnificative, in special avand in vedere modul in care aplicatiile populare de mesagerie precum WhatsApp sunt esentiale pentru alegatori, jurnalisti si observatori electorali.

 

“In timp ce dezbaterea globala privind rolul social media continua, retragerea brusca a acestor servicii in ziua alegerilor va afecta in mod semnificativ procesul democratic”, spune directorul NetBlocks, Alp Toker.

 

 

Benin blocheaza accesul cetatenilor la internet si social media inaintea alegerilor legislative

 

 

Alegatorii trebuie sa selecteze 83 de parlamentari din doua partide, alaturi de presedintele Patrice Talon. Sondajele au loc, de asemenea, pe fondul a ceea ce Amnesty International a numit un “nivel alarmant” al represiunii impotriva jurnalistilor si a activistilor politici. Guvernul a interzis protestele pana la alegeri, in timp ce ofiterii de securitate foloseau gaze lacrimogene pentru a dispersa demonstrantii, inclusiv impotriva fostilor presedinti, Nicephore Soglo si Boni Yayi, in aceasta luna.

 

Aceasta nu este prima data cand Benin a incercat sa blocheze utilizarea internetului. Anul trecut, oficialii au adoptat un decret care impune cetatenilor utilizarea de platforme sociale. In urma unei decizii locale si globale, cu cetatenii si avocatii care utilizeaza hashtag #Taxepamesmo (“Nu-mi taxa megabytes”), guvernul a inversat decizia si a anulat taxa.