Litecoin (LTC), care este in prezent cea de-a patra cea mai mare criptocurrency de pe piata, tocmai si-a redus recompensa per bloc (halving) pentru mineri la jumatate.

 

Blockchain-ul litecoin a atins inaltimea blocului de declansare de 1.680.000 la 10:16 UTC luni, potrivit exploratorului litecoin de la operatorul de minerit BTC.com.

 

Evenimentul marcheaza un prag important pentru mineri, deoarece reteaua de litecoin este proiectata sa reduca recompensele miniere la jumatate la fiecare 840.000 de blocuri (aproximativ la fiecare patru ani).

 

Pentru aceasta „injumatatire”, recompensa miniera pentru fiecare bloc a fost redusa de la 25 LTC la 12,5 LTC.

 

Avand in vedere ca timpul de productie a blocului in reteaua litecoin este in jur de un bloc la 2,5 minute, aproximativ 576 de blocuri sunt produse in fiecare 24 de ore, cu o noua oferta de 7.200 LTC care intra pe piata – jumatate din nivelul zilnic anterior de aproximativ 14.400 LTC.

 

Incepand cu timpul presei, aproximativ 63 de milioane din totalul de 84 de milioane de LTC sunt in circulatie efectiva, lasand aproximativ 21 de milioane de blocuri LTC – in valoare de 2 miliarde de dolari la preturile de astazi – disponibile pentru mineri pentru a concura in viitor.

 

De la inceputul acestui an, pretul LTC a inregistrat o crestere semnificativa de la aproximativ 30 USD in ianuarie la pana la 120 $ in iunie, dar de atunci a scazut la aproximativ 100 USD.

 

In conformitate cu cresterea preturilor inaintea evenimentului anticipat la jumatate, calculul ratelor de presiune in reteaua de litecoin si dificultatea miniera au sarit cu 200 la suta de la sfarsitul lui decembrie 2018.

 

Injumatatirea va avea probabil o influenta asupra interesului pentru participarea la minerit, deoarece mai multe dispozitive miniere litecoin utilizate pe scara larga vor avea acum un moment dificil pentru a genera suficient LTC pentru a compensa costurile cu electricitatea.

 

Potrivit unui indice de profit miner de la f2pool, unul dintre cele mai mari grupuri miniere din lume in functie de rata de hash, cei mai rentabili mineri LTC realizati de InnoSilicon si FusionSilicon X6 au avut o marja de profit cuprinsa intre 55 si 60 la suta inainte de 5 august.

 

Cu toate acestea, alte modele mai vechi, cum ar fi AntMiner L3 de Bitmain, aveau deja o rentabilitate mai mica de 50%, bazata pe un cost de energie electrica de 0,04 dolari pe kWh si pretul LTC inainte de injumatatire.