Coreea de Nord a utilizat atacuri cibernetice asupra bancilor si schimburilor de criptomonede pentru a fura aproximativ 3 miliarde de dolari, arata un raport al U.N.

 

Raportul confidential, observat de Reuters, sustine ca tara puternic sanctionata a folosit banii pentru finantarea programului sau de arme, care include construirea armelor de distrugere in masa.

 

Raportul, care citeaza experti independenti care monitorizeaza situatia, spune ca Coreea de Nord a lansat „atacuri din ce in ce mai sofisticate pentru a fura fonduri de la institutiile financiare si a schimburilor de criptomonede pentru a genera venituri”, precum si folosirea spatiului cibernetic pentru spalarea banilor. Expertii analizeaza cel putin 35 de atacuri cibernetice raportate in 17 tari.

 

Coreea de Nord nu a raspuns solicitarii Reuters pentru comentarii. Liderul tarii, Kim Jong Un, s-a intalnit cu presedintele SUA, Donald Trump, de trei ori, iar cele doua parti au fost de acord ca vor relua discutiile cu privire la Pyongyang care isi va inchide programul de arme nucleare (discutiile sunt inca de concretizat).

 

Departamentul de Stat al SUA a raspuns, spunand ca solicita „tuturor statelor responsabile sa ia masuri pentru a contracara capacitatea Coreei de Nord de a desfasura o activitate cibernetica daunatoare, ceea ce genereaza venituri care sustin programele ilegale de arme de distrugere in masa si de rachete balistice”.

 

Furtul de criptocurrency este ceva obisnuit si nu a aratat semne de oprire in ultimii ani, schimburile criptografice fiind o tinta mare. Tocmai in acest an, hackerii au furat 40 de milioane de dolari de la Binance, 32 de milioane de dolari de la Bitpoint si 4,2 milioane de dolari de la Bitrue, pentru a numi cativa.

 

Potrivit expertilor U.N., sustragerea de la schimburile de criptomonede a facut mai usoara pentru Coreea de Nord evitarea urmaririi.

 

Nu este prima data cand Coreea de Nord a fost acuzata de atacuri cibernetice. In septembrie 2018, un presupus spion din Coreea de Nord a fost acuzat ca a spart serverele Sony Pictures Entertainment in 2014. Un raport din 2017 a sustinut ca hackerii nord-coreeni au furat aproximativ 88.000 de dolari in bitcoin intre 2013 si 2015.