Microsoft a declarat luni ca a investit un miliard de dolari in compania OpenAI locata in San Francisco si ca cei doi au format un parteneriat pe mai multi ani pentru a dezvolta tehnologii de inteligenta artificiala pe serviciul de cloud computing  Microsoft  Azure.

 

OpenAI a fost fondata in 2015 ca o companie nonprofit, cu un miliard de dolari finantat de investitorii din Silicon Valley, Sam Altman, Peter Thiel si co-fondatorul LinkedIn, Reid Hoffman, printre altii.

 

Elon Musk a fost printre fondatorii sai, desi s-a retras din consiliul de administratie in 2018 pentru a evita conflictele cu celelalte proiecte, printre care si Tesla.

 

La inceputul acestui an, grupul a creat o entitate asociata cu profit pentru a face investitii externe.

 

De la fondarea sa, OpenAI a angajat cercetatori in domeniul inteligentei artificiale pentru a face progrese in domeniu, cum ar fi predarea unei maini robotice care sa efectueze sarcini umane in intregime in software, reducand costurile si timpul necesar pentru a antrena roboti.

 

Grupul s-a concentrat, de asemenea, asupra implicatiilor sociale si de siguranta ale societatii AI, cercetand modul in care computerele pot genera stiri realiste cu sugestii doar de titlu si avertizand cercetatorii sa examineze modul in care munca lor si algoritmii ar putea fi folositi abuziv de catre rau intentionati inainte de a le publica.

 

OpenAI a declarat ca investitia Microsoft ar ajuta la dezvoltarea “inteligentei generale artificiale” sau a AGI.

 

AGI presupune ca sistemul de calcul poate stapani un subiect la fel sau mai bine decat cei mai buni oameni din lume – si stapaneste mai multe domenii decat orice alt om.

 

“Credem ca este esential ca AGI sa fie desfasurata in conditii de siguranta si ca beneficiile sale economice sunt distribuite pe scara larga”, a afirmat Altman intr-o declaratie.

 

“Suntem incantati de cat de profund Microsoft impartaseste aceasta viziune.”