Un fost contractor al Agentiei Nationale de Securitate Nationala a fost condamnat la noua ani de inchisoare ca parte a unui acord de pledoarie, dupa ce a pledat vinovat de o acuzatie de furt de documente clasificate in luna martie.

 

Harold T. Martin III a fost arestat in august 2016 si a fost gasit in posesia a 50 de TB de date guvernamentale, inclusiv documente clasificate marcate “Secret” si “Top Secret”. Invinuit initial de 20 de infractiuni separate, fiecare avand o pedeapsa potentiala de pana la 10 ani de inchisoare, procurorii au renuntat la celelalte acuzatii in schimbul acordului de pledoarie.

 

Nu este primul caz in care un antreprenor al NSA a furat date, dar cazul lui Martin a fost remarcabil deoarece nu a fost acuzat de impartirea documentelor cu terte parti, ci de pastrarea intentionata a informatiilor nationale de aparare. Cu toate acestea, Martin a fost, intr-o etapa, principalul suspect in scurgeri de documente de la NSA si programe de spionaj care au fost obtinute si publicate de “The Shadow Brokers”.

 

Martin nu a facut altceva decat sa ascunda documente clasificate ale secretarului de stat pe propriul calculator, avocatii sai sustinand ca motivatia lui a fost “sa-si imbunatateasca experienta in domeniul calculatoarelor”. Aceasta conservare a avut loc de la sfarsitul anilor 1990 pana la arestarea sa in 2016 .

 

“Metodele mele au fost gresite, ilegale si foarte discutabile”, a declarat Martin in instanta de judecata la sedinta de condamnare.

 

“Timp de aproape 20 de ani, Harold Martin a tradat increderea pe care o detine prin furtul si pastrarea unei cantitati enorme de informatii nationale de aparare foarte clasificate incredintate lui”, a declarat avocatul american Robert K. Hur . “Aceasta teza, care este una dintre cele mai lungi vreodata impuse vreodata in acest caz, ar trebui sa serveasca drept avertisment ca vom gasi si vom urmari in justitie angajatii guvernamentali si contractorii care incalca flagrant obligatia lor de a proteja materialele clasificate”.

 

Povestea lui Martin este un memento pentru toate companiile de potentiale amenintari interne. Sai Chavali, strateg de securitate la ObserveIT Ltd., a spus anterior companiei SiliconANGLE ca “avand in vedere motivatiile si imprejurarile corecte, profesionistii, precum dl Martin, pot provoca daune mai mari prin exfiltrarea si scurgerea datelor”.