Amazon a spus ca implementeaza politiei o interdictie de un an de zile in utilizarea controversatului sau software de recunoastere faciala Rekognition, a anuntat miercuri gigantul tehnologic american.

 

Amazon a spus ca interdictia temporara a avut scopul de a le oferi parlamentarilor americani timp sa elaboreze reglementari pentru a se asigura ca software-ul este utilizat etic.

 

“Speram ca acest moratoriu de un an ar putea oferi Congresului suficient timp pentru a pune in aplicare regulile adecvate, iar noi suntem pregatiti sa va ajutam daca este solicitat”, a spus Amazon.

 

Compania nu va renunta la utilizarea tehnologiei de recunoastere faciala in totalitate, Amazon afirmand ca organizatiile care folosesc software-ul pentru a ajuta la gasirea copiilor disparuti sau a celor care au fost exploatati sexual vor avea in continuare acces.

 

Desi Amazon nu si-a explicat motivele pentru care actioneaza acum, decizia vine pe fondul protestelor impotriva rasismului si a brutalitatii politienesti care au cuprins SUA si s-au raspandit in intreaga lume.

 

Grupurile pentru drepturile civile si proprii angajatii Amazon au criticat tehnologia de ani de zile, cerand companiei sa nu o vanda agentiilor guvernamentale din cauza temerilor ca ar putea fi folosita pentru a invada intimitatea si pentru a creste profilurile rasiale de catre fortele de ordine.

 

Cercetatorii au descoperit ca Amazon Rekognition si alte programe de recunoastere faciala au identificat in mod incorect persoanele cu pielea mai inchisa la culoare, precum si alte disparitati rasiale si de gen. Descoperirile, pe care Amazon le-a aparat, au starnit ingrijorarea ca potrivirile false ar putea duce la arestari nedrepte.

 

Desi anuntul Amazon a fost aplaudat de activistii din libertatile civile, unii experti au remarcat ca departamentele de politie din SUA folosesc mai frecvent software de la alte companii.

 

Agentiile de aplicare a legii au mai spus ca folosesc in mod obisnuit un software de recunoastere faciala pentru identificarea suspectilor in cadrul investigatiilor post-criminalitate, mai degraba decat pentru monitorizarea in timp real.

 

Decizia Amazon urmeaza o miscare similara a IBM, care a anuntat marti ca nu va mai oferi software de recunoastere faciala cu scop general. De asemenea, IBM a cerut un „dialog national” privind utilizarea tehnologiei.