In urma bombardamentelor din duminica de Paste care au ucis peste 300 de persoane, guvernul Sri Lanka a blocat accesul la majoritatea retelelor sociale si la aplicatiile de chat.
Facebook, WhatsApp, Instagram, YouTube, Viber, Snapchat si Messenger au fost toate restrictionate, potrivit NetBlocks, o organizatie care monitorizeaza guvernarea internetului. Intentia este de a impiedica oamenii sa raspandeasca dezinformare despre atacuri, potrivit oficialilor din Sri Lanka.
Ei au declarat ca serviciile vor ramane blocate pana la incheierea investigatiilor privind atacurile. Guvernul a acuzat un grup islamist local numit NTJ, desi nici o organizatie nu si-a asumat responsabilitatea inca.
Este usor sa vedem de ce guvernul a reactionat in acest fel. Sri Lanka este o tara inconjurata de tensiuni etnice, in care o situatie volatila se poate transforma in violenta. Doar luna trecuta, guvernul sau a blocat Facebook in timpul unui val de violenta anti-musulmana.
Cu toate acestea, intreruperile social-media pot avea efectul opus celui dorit, ajutand la stingerea tensiunilor, pe masura ce oamenii incearca sa umple un vid de informatie. In acest caz, de asemenea, are efectul de a face mai greu pentru oamenii prinsi in atacuri de a-i anunta pe cei dragi ca sunt in siguranta.
Aceste tipuri de actiuni sunt, de asemenea, ineficiente si usor de ocolit. Cu toate acestea, ele sunt o tactica din ce in ce mai frecvent folosita in intreaga lume.