Proprietarii unui site dark web popular au furat 30 de milioane de dolari in fonduri ale clientilor in ceea ce ar putea fi un “exit scam”.

The Wall Street Market, care a devenit populara dupa ce rivalul Dream Market a anuntat ca a se inchide, a inceput sa sustina ca are probleme cu “serverul Bitcoin” saptamana trecuta. Atat cumparatorii, cat si vanzatorii nu puteau avea acces la fondurile lor.

 

Asa cum se intampla adesea in cazul unor site-uri cum ar fi cele de pe dark web – o parte intunecata a internetului accesibila prin software special – cumparatorii isi plaseaza banii in escrow si vanzatorii pot retrage fondurile dupa o perioada de timp pentru a permite ca o vanzare sa fie finalizata. Banii furati, estimati a fi aproximativ 30 de milioane de dolari, au fost luati din conturile escrow controlate de Wall Street Market.

 

Utilizatorii de pe un forum dark web au reusit sa urmareasca miscarea fondurilor, constatand ca bitcoinii au fost transferati intr-un portofel extern inainte de a fi impartiti si trimisi mai departe la alte portofele bitcoin, proces cunoscut sub numele de amestecare a tranzactiilor. Teoria se bazeaza pe faptul ca, spaland banii prin mai multe portofele diferite, fondurile devin extrem de dificil, daca nu imposibil de urmarit.

 

Ca si cum nu era suficient ca toti banii clientilor au fost retrasi, unii utilizatori ai Wall Street Market sustin, de asemenea, ca personalul de asistenta pentru site incearca sa-i santajeze, amenintandu-i ca le impartasesc detaliile cu autoritatile de aplicare a legii, cu exceptia cazului in care se plateste 0,05 bitcoin.

 

Lacomia ar fi putut fi o motivatie pentru un exit scam, dar unii observatori au sustinut ca operatorii site-ului ar fi putut sa ia banii si sa alerge pe baza amenintarii din ce in ce mai mari de a fi prinsi de catre organele de drept. Aproximativ 61 de furnizori de sisteme de securitate au fost arestati intr-o serie de raiduri conduse de Biroul Federal de Investigatii din SUA in martie, urmand anuntul ca Dream Market s-a inchis.

 

“Administratorii WSM au realizat cel mai probabil ca, odata cu fluxul masiv de utilizatori ai Dream Market, acest lucru ar fi adus si o atentie sporita din partea fortelor de ordine – care, in anii precedenti, au inchis toate marile site-uri de pe dark web”, a mentionat ZDNet. Pietele inchise includ Silk Road, Silk Road 2 si AlphaBay, pentru a numi cateva.

 

Desi disparitia Wall Street Market poate lasa o gaura pentru tranzactionarea pe dark web, nu va fi goala pentru mult timp. Oprirea fiecarui site de pe dark web a vazut in trecut noi jucatori care apar in locul lor. Incepand cu data de 22 aprilie, exista 19 piete alternative active listate pe Deep.Dot.Web, mult mai multe negasindu-se probabil pe lista.