Datele a aproape o mie de fugari din Coreea de Nord au fost furate, dupa ce un computer de la un adapost din Coreea de Sud a fost atacat de hackeri.

 

Un computer personal de la un centru de adapostire a fugarilor a fost infectat cu un virus.

 

Ministrul responsabil de aceasta problema a declarat ca exista posibilitatea ca acesta sa fie primul atac dintr-o serie ce implica fugarii nord-coreeni.

 

Identitatea hackerilor, la fel ca si originea atacului cibernetic, nu au fost confirmate inca.

 

Adapostul Gyeongsang face parte dintr-un grup de 25 de institutii care ajuta aproximativ 23.000 de fugari sa se adapteze la viata din Coreea de Sud.

 

Sunt familiile fugarilor, care au ramas in Coreea de Nord, in pericol?

 

Guvernul din Coreea de Nord nu cunoaste identitatea tuturor fugarilor. O parte din ei sunt considerati persoane pierdute, sau au fost declarati morti.

 

Cei 997 de fugari din Coreea de Nord au fost informati ca numele lor, datele de nastere, precum si adresele, au fost furate, insa nu se stie ce impact va avea acest lucru.

 

Analistii spun ca exista posibilitatea ca aceasta scapare sa puna in pericol familiile dezertorilor, ramase in Coreea de Nord.

 

Un ONG care ajuta fugarii nord-coreeni spune ca acest atac ii va face pe altii aflati in aceasta situatie sa se simta mai putin in siguranta pe teritoriul Coreei de Sud. Acestia si-ar putea schimba numele, numerele de telefon si adresele.

 

Investigatiile conduse de minister si de politie sunt in curs, ministrul declarand ca “fac tot ceea ce se poate pentru a evita astfel de situatii pe viitor”.

 

Ministerul a fost informat cu privire la atac pe 19 decembrie, dupa ce virusul a fost gasit pe un PC de la un adapost din provincia Gyeongsang  de Nord.

 

Ministerul a mai spus ca niciun computer de la celelalte adaposturi nu a fost infectat cu codul rau intentionat.

 

Un expert in ceea ce priveste problemele din Coreea de Nord, Simon Choi, crede ca atacul nu este primul de acest fel asupra adaposturilor.

 

“Exista un grup de hacking din Coreea de Nord care ataca comunitatea de dezertori… stim ca acest grup a mai incercat sa atace un centru de adapost anul trecut”, a declarat el pentru BBC.

 

Cu toate acestea, inca nu este clar daca ultimul atac poate fi atribuit unui grup din Coreea de Nord.

 

A fost Coreea de Nord in spatele atacurilor anterioare?

 

Expertii in securitate digitala au semnalat in ultima vreme gradul inalt de precizie pe care au inceput sa il dezvolte hackerii din nord.

 

In septembrie, procurorii din SUA au acuzat un barbat din Coreea de Nord ca ar fi fost implicat in dezvoltarea unui virus folosit pentru a ataca Serviciul National de Securitate din Regatul Unit.

 

Incidentul, care a avut loc in 2017, a determinat NHS sa se intoarca la pix si hartie, dupa ce computerele i-au fost blocate.

 

Unul dintre cele mai cunoscute atacuri desfasurate de nord coreeni in ultimii ani a fost cel asupra Sony, in 2014, in urma caruia cantitati uriase de date au fost sterse, iar datele personale ale urilizatorilor au fost facute publice.

 

Guvernul din Coreea de Nord a amenintat in numeroase randuri fugarii, care dezvaluie aspecte ale regimului.

 

Sokeel Park a declarat pentru BBC ca atacurile cibernetice si incercarile de furt de date de catre nord coreeni sunt destul de comune.

 

“Hackerii din Coreea de Nord au un avantaj, dat fiind ca autoritatile nu au posibilitatea de identifica atacatorii, dar si pentru ca guvernul nord corean se bazeaza, in mod intentionat, atat de putin pe internet”, a adaugat el.

 

Chiar si asa, guvernul din Coreea de Sud nu a atribuit acest atac hackerilor din Coreea de Nord.