Pinterest, una dintre cele mai mari si mai folosite platforme de photo sharing, de catre creatorii de continut, de catre artisti, si de catre utilizatorii ocazionali, a facut demersurile necesare pentru a lansa o oferta publica initiala (IPO).

Se pare ca Pinterest doreste sa isi extinda activitatea in domeniul comertului electronic, si sa concureze cu Instagram, Amazon si Walmart.

In functie de succesul initiativei sale de a crea o platforma de comert electronic, Pinterest poate adauga portofoliului sau o noua sursa de venit. Compania declara: ” Ne aflam in stadiile incipiente ale eforturilor noastre catre monetizare, si nu avem siguranta ca vom putea dimensiona afacerea noastra spre o crestere ulterioara.”

In anul 2017, compania era evaluata la 12.3 miliarde de dolari. De atunci, venitul Pinterest a crescut de la 482.8 de milioane la 755.9 milioane de dolari, avand o baza de date de utilizatori de 265 de milioane, anul trecut.

Va putea Pinterest sa concureze impotriva Instagram si Amazon?

La inceputul saptamanii trecute, Instagram a integrat o noua optiune in platforma sa pentru utilizatorii din SUA, permitandu-le acestora sa cumpere produse direct din aplicatie.

Prin intermediul machine learning-ului, Instagram detecteaza produsele prezentate in pozele uploadate de utilizatori pe platforma, simplificand procesul de cautare si cumparare de produse pentru utilizatorii sai.
Vishal Shah, liderul de productie al Instagram afrirma: ” Din perspectiva consumatorului, dorim sa construim o experienta de cumparare completa.”

Potrivit directorului social media al companiei Michael Kors, Linz Shelton, inca de la inceputurile Instagram, utilizatorii au folosit aceasta platforma pentru a descoperi si cumpara produse precum haine si alte lucruri legate de moda. Shelton afirma: “Cumparaturile directe sunt o extensie naturala a felului in care a fost utilizata platforma. De la lansarea Instagram, oamenii l-au folosit ca pe o platforma pentru shopping, indiferent de faptul ca a fost sau nu construit pentru aceasta utilizare.”

Analistii au sugerat ca introducerea noii optiuni de catre Instagram va genera o noua sursa de venit pentru gigantul social media, crescand stabilitatea si sustenabilitatea companiei.

Pinterest doreste sa aiba un rezultat similar, folosind o strategie similara, dorind sa se pozitioneze pe piata comertului electronic, bazandu-se pe popularitatea pe care o are printre utilizatorii interesati de moda si design.
De la mancaruri la mobila, asa cum s-a descoperit in raportul privind top 100 puncte de interes in Pinterest in 2019, subiectele de care utilizatorii s-au aratat interesati pe parcursul anului trecut au fost cu adevarat diversificate.

De aceea, Pinterest poate fi capabila sa isi diferentieze suficient de mult modelul de afacere preluat de la Instagram, prin pivotarea catre un comert electronic pentru o gama foarte larga de produse din zone care includ mancare, design interior, moda, si multe altele.

In viitorul apropiat, se zvoneste ca Instagram se va focusa pe produse de imbracaminte si va cauta parteneriate cu firme mari, precum Nike.

Ce inseamna acest lucru pentru Amazon?

Amazon si-a diversificat veniturile printr-o gama varietate de produse, cum ar fi Prime, Amazon Web Services, si livrarile zilnice de alimente.

Multe companii de pe piata de retail si tehnologica, pariaza pe machine learning si inteligenta artificiala pentru a concura impotriva Amazon, si pentru a capta o parte din piata de comert electronic.

In timp ce este nesigur daca cererea pentru cumparaturi online pe platformele social media va creste in asa masura incat sa afecteze vanzarile online ale Amazon, atat Pinterest, cat si Instagram doresc sa isi aigure o nisa de piata care va fi cu siguranta apta de exploatare, in lunile ce urmeaza.