Cand auziti despre minatul de Bitcoin, v-ati gandit probabil sa scoateti din pamant monede. Dar bitcoin nu este fizic, deci de ce o numim minare?

 

Deoarece este similar cu mineritul de aur prin faptul ca monedele exista in proiectul protocolului (la fel cum aurul exista subteran), dar acestea nu au fost inca scoase in lumina (la fel cum aurul nu a fost inca sapat). Protocolul bitcoin prevede ca la un moment dat vor exista 21 de milioane de monede. Ceea ce fac “minerii” este sa-i aduca in lumina, putin cate putin.

 

Ei fac acest lucru ca recompensa pentru crearea blocurilor de tranzactii validate si includerea lor in blockchain.

 

Nodurile

 

Inchiderea un pic, hai sa vorbim despre “noduri”. Un nod este un computer puternic care ruleaza software-ul bitcoin si ajuta la mentinerea activitatii bitcoin prin participarea la un releu de informatii. Oricine poate rula un nod, descarcati software-ul bitcoin (gratuit) si lasati un anumit port deschis (dezavantajul este ca acesta consuma energie si spatiu de stocare – reteaua la momentul scrierii ocupa aproximativ 145 GB). Nodurile raspandesc tranzactiile bitcoin in retea. Un nod va trimite informatii la cateva noduri pe care le cunoaste, care la randul lor transmit informatia catre nodurile pe care le cunosc etc. In acest fel, se termina prin a trece destul de repede in intreaga retea.

 

Unele noduri sunt noduri miniere (de obicei denumite “mineri”). Acestea grupeaza tranzactii restante in blocuri si le adauga in blockchain. Cum fac asta? Prin rezolvarea unui puzzle matematic complex care face parte din programul bitcoin si include raspunsul in bloc. Puzzle-ul care are nevoie de rezolvare este de a gasi un numar care, combinat cu datele din bloc si trecut printr-o functie hash, produce un rezultat care se afla intr-un anumit interval. Acest lucru este mult mai greu decat suna.

 

(Pentru iubitorii de trivia, acest numar este numit “nonce”, care este o concatenare a “numarului folosit o singura data”. In cazul bitcoin, nonce este un numar intreg intre 0 si 4,294,967,296.)

 

La momentul scrierii, recompensa este de 12,5 bitcoins, care la momentul scrisului este in jur de 70.000 de dolari.

 

Minatul e o rezolvarea de puzzle

 

Cum gasesc acest numar? Ghicind la intamplare. Functia hash face imposibila prezicerea rezultatului. Deci, minerii ghicesc numarul si aplica functia hash la combinatia numarului ghicit si a datelor din bloc. Hashul rezultat trebuie sa inceapa cu un numar prestabilit de zerouri. Nu exista nici o modalitate de a sti care numar va functiona, deoarece doua numere consecutive vor da rezultate foarte diferite. Mai mult, pot exista mai multe noncese care produc rezultatul dorit, sau nu exista nici unul (caz in care minerii continua sa incerce, dar cu o configuratie block diferita).

 

Primul miner care a obtinut un hash rezultat in intervalul dorit isi anunta victoria asupra restului retelei. Toti ceilalti mineri inceteaza imediat sa lucreze pe acel bloc si incep sa incerce sa-si dea seama numarul  pentru urmatorul. Ca o recompensa pentru munca sa, minerul victorios primeste bitcoini.

 

 

Economie

 

La momentul scrierii, recompensa este de 12,5 bitcoins, care la momentul scrisului este in jur de 70.000 de dolari.

 

Desi nu este o afacere usoara, asa cum pare, exista o multime de noduri miniere care concureaza pentru aceasta recompensa si este o chestiune de noroc si de putere de calcul (cu cat mai multe calcule de ghicit puteti face, cu atat sunteti mai norocosi).

 

De asemenea, costurile de a fi un nod minier sunt considerabile, nu numai datorita hardware-ului puternic necesar (daca aveti un procesor mai rapid decat concurentii, aveti mai multe sanse de a gasi numarul corect inainte de a le face), dar si din cauza cantitatile mari de energie electrica care consuma aceste procesoare.

 

Si numarul de bitcoini  castigati ca recompensa pentru rezolvarea puzzle-ului va scadea. Acum este de 12.5, dar se injumatateste  la fiecare patru ani (urmatoarea este asteptata in 2021). Valoarea bitcoin in raport cu costul energiei electrice si hardware ar putea creste in urmatorii cativa ani pentru a compensa partial aceasta reducere, dar nu este sigur.

 

Dificultate

 

Dificultatea calculului (numarul necesar de zerouri la inceputul sirului hash) este ajustat frecvent, astfel incat sa dureze in medie aproximativ 10 minute pentru a procesa un bloc.

 

De ce 10 minute? Acesta este perioada de timp pe care dezvoltatorii bitcoin crede ca este necesara pentru un flux constant si diminuat de monede noi, pana la atingerea unui numar maxim de 21 de milioane (asteptat in 2140).

 

Daca ati citit pana aici, atunci felicitari! Mai sunt inca multe de explicat despre sistem, dar cel putin acum aveti o idee despre conturul general al geniului programarii si conceptului. Pentru prima data, avem un sistem care permite transferuri digitale convenabile intr-un mod descentralizat. Repercusiunile ar putea fi uriase.