Facebook a declarat miercuri ca o investigatie federala privind practicile sale de confidentialitate ar putea costa compania aproximativ 5 miliarde de dolari.

 

In rezultatele trimestriale raportate investitorilor, Facebook a declarat ca, pentru moment, a pus deoparte 3 miliarde de dolari pentru a plati potentialele penalitati pentru Comisia Federala pentru Comert, dar ca eventuala suma ar putea fi mult mai mare pana la finalizarea investigatiei FTC.

 

“Estimam ca intervalul de pierderi din aceasta problema este de la 3 miliarde dolari la 5 miliarde de dolari. Problema ramane nerezolvata si nu exista nici o asigurare cu privire la momentul sau termenii oricarui rezultat final “, a spus compania.

 

FTC a declarat anul trecut ca investigheaza rapoartele ca firma britanica de consultanta Cambridge Analytica a obtinut in mod necorespunzator accesul la datele a zeci de milioane de utilizatori Facebook, la sapte ani dupa ce Facebook a fost de acord sa-si imbunatateasca practicile de confidentialitate pentru a solutiona un conflict anterior cu FTC.

 

De asemenea, comisia cantareste daca si cum sa detina CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, raspunzator personal pentru gestionarea defectuoasa a datelor private ale utilizatorilor, au declarat doua surse familiare cu discutiile saptamana trecuta pentru NBC News.

 

Actiunile au crescut cu aproximativ 8% in urma tranzactionarii dupa ce au anuntat Facebook.

 

Cresterea pretului actiunilor a fost vazuta de unii ca dovada ca chiar si o amenda de miliarde de dolari fata de Facebook a fost o pedeapsa prea usoara pentru incalcarile comise de companie.

 

“Luna trecuta, am spus ca o amenda in miliarde de dolari ar constitui o chestiune minora pentru Facebook”, a declarat David Cicilline, D-R.I. “In seara asta, am aflat ca asa se vede si pe Wall Street . Daca FTC nu va actiona, Congresul trebuie sa faca acest lucru”.

 

Facebook nu a spus cat de aproape a fost un posibil acord de decontare cu FTC. Bloomberg News a raportat, miercuri, ca societatea era in “discutii avansate” cu un grup de avocati de stat general pentru a rezolva o ancheta paralela de catre acestia.

 

Compania a declarat ca a avut 45,2 miliarde de dolari in numerar, echivalente de numerar si valori mobiliare tranzactionabile la sfarsitul lunii martie.

 

La un apel de conferinta cu analistii de pe Wall Street, ofiterul financiar Dave Wehner a fost intrebat cum un caz FTC ar putea forta modificari in modelul de afaceri al Facebook. El a refuzat sa comenteze. “Nu pot comenta in continuare, deoarece aceasta este o chestiune in desfasurare”, a spus el.

 

FTC poate aduce in judecata si penalizari monetare, a declarat Ashkan Soltani, un fost tehnolog sef al FTC. “In functie de hotararile judecatoresti, acestea pot afecta anumite practici de anunturi”, a spus Soltani pe Twitter.

 

De exemplu, a afirmat Soltani, FTC ar putea dori sa limiteze capacitatea Facebook de a utiliza date – cum ar fi datele unei persoane in scopuri de directionare a anunturilor – daca Facebook a colectat aceste date dintr-un motiv complet diferit.

 

Posibila penalizare FTC “nu este de asteptat sa fie deductibila din punct de vedere fiscal”, a adaugat compania intr-o nota de subsol.

 

Facebook a declarat in rezultatele sale ca platforma sa a avut 2,338 miliarde utilizatori lunari activi la nivel mondial la sfarsitul lunii martie, o crestere de 8 la suta fata de un an mai devreme.

 

Acesta a raportat venituri pentru primele trei luni ale anului, de 15,1 miliarde de dolari, o crestere de 26% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

 

Zuckerberg a declarat analistilor in cadrul conferintei ca Facebook va petrece o mare parte din urmatorii cinci ani, concentrandu-se pe o schimbare spre mesaje private criptate, cu un accent mai mic pe posturile publice si fluxurile de stiri care au fost la baza companiei.

 

El a spus insa ca aceasta schimbare nu va avea un impact imediat asupra afacerii de anunturi a companiei, spunand analistilor ca este “sigur ca nu va fi o problema semnificativa”.